Hlavní obsah

V Bataclanu řekl „Ne" teroristům, pak ho další zastřelil na Champs-Élysées

Policista z Paříže, oběť posledního teroristického útoku.

 

Reklama

Zkušený a oddaný policista, který se angažoval také ve sdružení Flag! bojujícím za práva policistů z komunity leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů. Oběť posledního teroristického útoku v Paříži.

Článek

Policista zastřelený ve čtvrtek na pařížské třídě Champs-Élysées v Paříži byl sedmatřicetiletý Xavier Jugelé. Podle dnešních informací francouzských médií loni v listopadu tento policista dohlížel na znovuotevření hudebního klubu Bataclan, uzavřeného po krvavém teroristickém útoku z roku 2015.

„Jsem rád, že tu jsem," řekl loni v listopadu policista Jugelé časopisu People. „Jsem rád, že se Bataclan znovu otevírá. Je to symbolické. Jsme tu dnes v noci jako svědci. Jsme tu, abychom bránili naše občanské hodnoty. Tento koncert se koná, aby oslavil život, aby řekl ‚ne‘ teroristům," dodal tehdy.

Jugelé spolu s řadou dalších kolegů loni 12. listopadu dohlížel na bezpečnost při znovuotevření klubu Bataclan, v němž 13. listopadu předchozího roku teroristé během koncertu skupiny Eagles of Death Metal zabili 90 lidí. Koordinované atentáty si tehdy ve francouzské metropoli vyžádaly celkem 130 obětí. Bataclan se loni otevřel koncertem britského zpěváka Stinga.

Kolegové na Jugelého dnes vzpomínali jako na „zkušeného" a „oddaného" policistu. Angažoval se také ve sdružení Flag!, které bojuje za práva policistů z komunity leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT). Jugelé mimo jiné loni a předloni pomáhal dvakrát také v Řecku při zvládání migrační krize.

Jugelé ve čtvrtek spolu s kolegy střežil sídlo tureckého kulturního střediska na ulici Champs-Élysées. V okamžiku útoku seděl s dalšími policisty ve voze. Útočníkem, který ho střelil do hlavy, byl podle francouzských médií devětatřicetiletý Karim Cheurfi. Kromě Jugelého utrpěli při atentátu zranění dva další policisté a německá turistka. Následně byl útočník zastřelen. K činu, který se odehrál tři dny před prvním kolem francouzských prezidentských voleb, se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

Reklama

Související témata:

Doporučované