Hlavní obsah

V Bavorsku zavřeli nelegální školu. Vést ji měli popírači covidu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Úřady v Bavorsku ve středu zavřely nelegální soukromou školu, kterou podle nich provozovali odpůrci covidových opatření. Zakladatelka instituci umístěnou na statku vydávala za ruskou soukromou školu.

Článek

Mluvčí vlády Horního Bavorska Wolfang Rupp uvedl, že provozovatelka školy se jednoznačně řadí k hnutí Querdenken a takzvaným říšským občanům. Skupina, jejíž název znamená nekonvenční či jiné myšlení, je označována za hnutí „popíračů covidu-19“, pravicových aktivistů a odpůrců očkování. Takzvaní říšští občané neuznávají právní existenci spolkové republiky.

Podle stanice Bayerischer Rundfunk (BR) zakladatelka školy u vesnice Schechen poblíž Rosenheimu odmítla, že se jedná o vzdělávací instituci pro stoupence hnutí Querdenken. Jde podle ní o ruskou soukromou školu se zvláštními osnovami. Dodala, že mezi rodiči zdejších žáků jsou „mimo jiné profesoři botaniky a hudby, ale také šamani“.

Podle mluvčího Ruppa je zřizovatelem školy „samozvaná nadace“, která s rodiči žáků první až deváté třídy uzavírala smlouvy o studiu a vybírala od nich školné. Chodili do ní děti, které jejich rodiče odhlásili kvůli povinným testům na covid-19 a rouškám z prezenční výuky na původních školách.

Jak dlouho škola fungovala, není dosud jasné. Podle sousedů však bylo na statku „živo“ několik posledních měsíců. Do hledáčku úřadů se škola dostala poté, co jeden z rodičů oficiálně odhlásil své dítě ze státní školy a jako novou školu uvedl tu v Schechenu, která však neměla akreditaci. „Strategicky to bylo poněkud hloupé,“ uvedl k tomu Rupp.

Reklama

Doporučované