Hlavní obsah

V Bečově ověřili a znovu uložili ostatky svatých do relikviáře sv. Maura

Foto: ČTK

Bečov.

Reklama

Na zámku a hradu Bečov slavnostně zkontrolovali a uložili zpět do relikviáře sv. Maura ostatky svatých. Aktu se zúčastnil i kardinál Dominik Duka.

Článek

Relikviář restaurátoři v posledních týdnech zhruba o 20 letech pečlivě vyčistili a zdokumentovali za pomoci nejmodernější techniky. Poslední částí bylo právě znovuuložení relikvií do schránky, která se svou hodnotou řadí po bok českých korunovačních klenotů. Podle kastelána Bečova Tomáše Wizovského by se měl relikviář sv. Maura veřejnosti představit v nové podobě letos na podzim.

Relikviář se nyní bude stěhovat do nových prostor v takzvaných Pluhovských domech horního zámku, které jsou součástí areálu zámku a hradu Bečov.

O relikviář se dlouhodobě stará restaurátor Andrej Šumbera, který pracoval na jeho záchraně už v 90. letech minulého století. „Podle literatury jsou uvnitř ostatky sv. Maura, Timoteje a Apolináře. Tito mučedníci byli popraveni ve čtvrtém století a z hromadného hrobu byli vyzvednuti někdy v sedmém nebo osmém století, tak se tam přimíchalo i několik kostí, které zřejmě patří dalším jedincům,“ uvedl Šumbera.

K identifikaci ostatků se podle něj někdy využívají vědecké metody, hlavním atributem je ale samotná víra v relikvie. „My můžeme potvrdit, že ty ostatky, které uvnitř relikviáře jsou, jsou z roku 1120, kdy vznikl relikviář. To je potvrzeno autentikami a dalšími kontrolami, kterých bylo asi pět. A nyní, po 20 letech, kdy se dělala podrobná kontrola relikvií a relikviáře, jsme přistoupili k podobnému aktu,“ uvedl Šumbera. K autentikám z historie, z nichž nejstarší je olověná destička z 12. století, tak dnes přidal své potvrzení autentičnosti stvrzené pečetí i arcibiskup Duka.

Kromě samotné kontroly stavu relikviáře z 12. století byla památka rovněž pečlivě zdokumentována. „Lidé se někdy domnívají, že historie a tradice nejdou s moderní vědou dohromady. Není to pravda. My tady dnes ukazujeme, že věda a tradice mohou být v symbióze. Tradice a historie je tady zastoupena tou úžasnou památkou, relikviářem sv. Maura, ale zároveň tady ukazujeme možnosti 21. století. Díky tomu můžeme dnes studovat tuto památku v takových detailech, jako to dodnes nebylo možné,“ popsal geoinformatik Jiří Šindelář, který spolu s fotografem Martinem Frouzem vytvářel přesné 3D modely výzdoby relikviáře.

Relikviář sv. Maura se řadí do skupiny domečkových relikviářů. Dekorace relikviáře tvoří soubor dvanácti reliéfů, čtrnácti sošek z pozlaceného stříbra, drahé kameny, polodrahokamy, antické gemy, filigrány a emaily. Relikviář sv. Maura byl vyroben ve Florennes v dnešní Belgii. Na konci druhé světové války jej před příchodem armád zakopali pod podlahu hradní kaple Beaufortové, tehdejší majitelé zámku v Bečově. Znovu objeven byl pak až v roce 1985, když se o něj začal zajímat americký obchodník. Indicie pak dovedly kriminalisty až k nálezu relikviáře. V současné době je relikviář jednou z hlavních lákadel zámku a hradu Bečov. Ročně si jej přijedou prohlédnout desítky tisíc lidí. Kvůli své hodnotě je také uložen v přísných bezpečnostních podmínkách.

Reklama

Doporučované