Hlavní obsah

Bělehrad vyhlásil stav nouze

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

V Bělehradě byl dnes zaveden stav nouze. Důvodem je rapidní nárůst počtu nakažených koronavirem, z nichž téměř 90 procent připadá na hlavní město.

Článek

O zavedení stavu nouze v televizi TV Prva informoval místostarosta srbské metropole Goran Vesić. Stav nouze znamená návrat k dříve uvolněným omezujícím opatřením. Patří mezi ně zákaz vstupu do uzavřených prostor bez roušek, dodržování odstupu 1,5 metru a rovněž nutnost mít nasazenou roušku v prostředcích hromadné dopravy.

Kromě toho budou zakázány akce v uzavřených prostorách s více než 100 účastníky a venku s více než 500. Pohostinská zařízení, včetně kaváren a nočních klubů, budou muset být uzavřena od 23:00 do 6:00.

Na možnost obnovení stavu nouze v Bělehradě upozornil už ve čtvrtek večer srbský prezident Aleksandar Vučić. Ve veřejnoprávní televizi RTS mimo jiné řekl, že 82 procent infikovaných koronavirem v zemi připadá právě na hlavní město.

Ve čtvrtek v Srbsku přibylo 359 koronavirem nově infikovaných lidí, což byl nejvyšší denní přírůstek od poloviny dubna. Celkem úřady v zemi s přibližně sedmi miliony obyvatel registrují 15 195 dosud potvrzených případů nákazy. Počet úmrtí spojených s koronavirem aktuálně vystoupal na 287.

Slovinsko mezitím zpřísnilo podmínky pro vstup Čechů do země. Českou republiku vyňalo ze seznamu bezpečných zemí.

Pro Čechy, kteří už ve Slovinsku jsou, se nic nemění, mohou dovolenou dokončit a vrátit se zpět. Pro ty, kteří chtějí do Slovinska na pobyt, platí od půlnoci z pátku na sobotu povinnost předložit dokumenty o rezervaci a uhrazení ubytování ve Slovinsku, prokázat se negativním testem na koronavirus ne starším než 36 hodin nebo podstoupit 14denní karanténu. Řekl to na tiskové konferenci český ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Do země je dále možné vstoupit bez omezení, pokud lidé Slovinskem jen projíždějí. Ministr však doporučuje mít s sebou potvrzení o ubytování v cílové zemi.

Reklama

Doporučované