Hlavní obsah

V Bělehradě začali rozmisťovat kamery s technologií na rozlišování tváře

Svět bez obalu: Systém zahrnuje asi 1 000 kamer a je dodáván čínskou společností Huawei. Firma v minulosti čelila několika obviněním z údajné špionáže ve prospěch čínské vlády.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

V srbském hlavním městě začínají po čínském vzoru rozmisťovat kamery, které umožňují rozlišování obličejů a identifikaci lidí na ulici.

Článek

Systém zahrnuje asi 1 000 kamer a je dodáván čínskou společností Huawei. Srbsko se tak po Rusku stalo další zemí v Evropě, které chce sledovacím systémem kontrolovat své občany.

Úředníci tvrdí, že projekt „Bezpečné město“ bude napomáhat k dopadení pachatelů trestných činů. Skupina neziskových organizací ale varuje před možným zneužitím kamerového systému. Proto začala zveřejňovat informace o projektu na internetu a žádá veřejnost, aby na něm sdílela fotografie nových kamer.

„Samozřejmě že ještě nemáme shromážděna všechna data, ale pracujeme na tom. Nejvíce znepokojující věc je, že Bělehrad bylo bezpečné město i před tímto projektem. Nemáme žádné poznatky, že by se z hlavního města stalo tak nebezpečné místo, aby bylo potřeba zavádět takováto bezpečnostní opatření,“ říká jeden z aktivistů.

Systém je dodáván čínskou společností Huawei, firma v minulosti čelila několika obviněním z údajné špionáže ve prospěch čínské vlády. Srbské úřady ale tvrdí, že k žádným obavám není v tomto případě důvod.

„Vidíme, že kamery jsou instalovány na bělehradských ulicích, a to i přes skutečnost, že – jak říká ministerstvo vnitra – ještě nejsou využívány. Problematické ale je, že v tuto chvíli neznáme žádná opatření, která by měla být přijata, aby se zamezilo zneužití tohoto systému,“ komentuje vyjádření úředníků Andrej Petrovski.

Aktivisté tvrdí, že prvky systému, které umožňují rozlišování obličejů, mohou být aktivovány kdykoliv později. Do konce roku 2021 by mělo být v Bělehradě umístěno 1 000 kamer na 800 místech.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované