Hlavní obsah

V Bělehradě zbourali načerno postavenou mešitu. Povolení nám nedali už 50 let, brání se muslimská obec

Srbové zbourali muslimům mešitu den před ramadánem.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Mešitu v srbském Bělehrdě místní úřady nechaly strhnout, protože prý neměla stavební povolení. Stalo se tak den před postním měsícem ramadánem.

Článek

Srbské úřady, navzdory protestu muslimů, zbouraly mešitu na okraji Bělehradu. Učinily tak jeden den před začátkem muslimského postního měsíce ramadánu. Čin zdůvodnily tím, že mešita byla postavena bez povolení.

Výstavba dvoupatrové mešity bez minaretu byla zahájena ve čtvrti Zemun Polje v roce 2014, navzdory tomu, že úřady nevydaly stavební povolení. Hlavní srbský muslimský duchovní Muhamed Hamdi Jusufspahić uvedl, že srbské úřady muslimské komunitě žádné stavební povolení nevydaly už 50 let. Jeho tvrzení však nebylo možné ověřit.

V Bělehradě, který má 1,6 milionu obyvatel, žije asi 20 000 praktikujících muslimů. Město má jen jednu mešitu. Ta byla postavena v roce 1557 za vlády osmanské říše.

Muslimové tvoří asi tři procenta srbské populace. Většina z nich žije v oblasti Sandžak na hranici s Bosnou, Kosovem a Černou Horou.

Srbsko usiluje o členství v EU. K tomu však mimo jiné musí prokázat, že dbá na ochranu práv náboženských a etnických menšin. Většinu obyvatel Srbska tvoří pravoslavní křesťané.

Reklama

Doporučované