Hlavní obsah

V Bělorusku padl letos první rozsudek smrti, OSN popravy v zemi považuje za neakceptovatelné

V Bělorusku padl první rozsudek smrti za tento rok.Video: Valérie Dvořáková , Profimedia.cz, AP, Reuters

 

Reklama

Výbor OSN pro lidská práva už v minulém roce apeloval na Bělorusko, aby popravy obžalovaných odložilo a chce, aby země rozsudky smrti zcela zrušila. V Bělorusku bylo od roku 2013 popraveno zastřelením až 13 osob.

Článek

Mogilevský oblastní soud v Bělorusku odsoudil k trestu smrti Aljaksandra Osipoviče, který byl obžalovaný z brutální vraždy dvou žen. Informaci přinesla agentura Interfax. Bělorusko je jedinou evropskou zemí, kde je ještě poprava možná. Proti rozsudku se lze ještě odvolat k nejvyššímu soudu, poznamenal server Belorusskij partizan.

„Obžalovaný byl shledán vinným z toho, že úmyslně a v rozporu se zákonem připravil o život dva lidi, a to mimořádně krutě. Soud vynesl výjimečný trest: trest smrti zastřelením,“ uvedl soud.

Vraždy se podle médií odehrály loni v červenci v Babrujsku, kde muž popíjel se dvěma mladými ženami ve věku 26 a 27 let. Seznámil se s nimi náhodně a následně je odvezl taxíkem do svého bytu, kde muž v hádce své návštěvnice napadl. Ženy ve strachu utekly do koupelny, ve které se zamlkly a snažily se kontaktovat policii. Muž ozbrojený kladivem a noži se ale stihl do místnosti dostat dříve. Jedné ženě zasadil 77 ran kladivem, nožem a pěstmi. Druhou oběť 16krát bodl. Obě ženy zemřely na místě. V krvi měly tři promile alkoholu.

Policisté pachatele dopadli na nedaleké lavičce už v den činu. Muž byl v minulosti čtyřikrát trestán, včetně těžkého ublížení na zdraví, a za mřížemi strávil 11 let. Podle obžaloby měl prý v plánu obě ženy rozčtvrtit, to už ale nestihl.

Muž se před soudem hájil tím, že se mu ženy nejprve vysmívaly, když nemohl najít klíče od bytu, a tvrdily, že mu je vyhodily oknem. Prohlašoval také, že jednal v sebeobraně, když ženy napadly jeho.

V roce 2018 běloruské soudy vynesly dva tresty smrti a vykonány byly čtyři dříve vynesené rozsudky. Popravy zastřelením dlouhodobě kritizuje Rada Evropy, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a další organizace.

Výbor OSN pro lidská práva v minulém roce označil popravy v Bělorusku jako „jednoduše neakceptovatelné” a jeho členové apelovali na zemi, aby takové rozsudky dále neprováděla. Loni v listopadu OSN ve své zprávě zdůraznila, že by Bělorusko mělo zvážit „odložení poprav jako první krok k úplnému zrušení rozsudku smrti”.

Reklama

Doporučované