Hlavní obsah

V Bělorusku se zatýká, Lukašenko se bojí „revoluce podpisů“

Foto: Profimedia.cz

Sběr podpisů pro Lukašenkovy protikandidáty v Minsku, respektive protest proti režimu.

Reklama

Bělorusové vyjadřují nespokojenost s režimem tvrdé ruky. Tisíce lidí podpořily podpisem protikandidáty prezidenta Alexandra Lukašenka, ten hrozí represemi.

Článek

„Očekávám od tebe a strážců práva absolutní pořádek ve městě-hrdinovi Minsku,“ zaúkoloval běloruský prezident Alexandr Lukašenko starostu běloruské metropole. Autoritáři, který vládne v desetimilionové zemi pevnou rukou už 26 let, vadí růst protestních nálad v zemi. Na ně se už vyptávala dokonce i státní televize. Atmosféru v zemi poznamenaly tvrdé dopady pandemie koronaviru, kterou země i kvůli Lukašenkovu přezíravému postoji nezvládá.

V Minsku, Brestu, Grodně, Vitebsku, Mogilevu a dalších velkých městech po celé zemi se totiž v minulých dnech shromáždily davy lidí. Tisíce jich najednou přišly ke stánkům, ve kterých se sbíraly podpisy pro kandidaturu vyzyvatelů Lukašenka v prezidentských volbách. Hlasování, které dosud vždy Lukašenkův režim okleštil nebo zmanipuloval, se má v zemi konat v srpnu.

„Majdan nebude!“

Petičním shromážděním se začalo přezdívat „podpisová revoluce“. Mají autoritáři ukázat míru nespokojenosti s vládou, zároveň jde o jeden z mála legálních způsobů protestu - lidé prostě stojí ve frontách.

Minský starosta Anatol Sivak označil petiční akce za provokaci. Zdroje pro jejich potlačení jsou prý k dispozici. Lukašenko už v pondělí s odkazem na ukrajinskou revoluci z roku 2014 prohlásil, že nepřipustí, aby se v zemi konaly „majdany“. Výroky následovaly po prezidentově schůzce s šéfem běloruské KGB.

„Lukašenko se sešel se šéfem KGB, aby vyslal společnosti vzkaz: reakcí na nárůst pouličních aktivit budou represe,“ napsal komentátor serveru Naviny.by Valer Vakulčyk. Násilí podle něj bude probíhat tradičně: lídry zatknout, ostatní zastrašit.

Manželka kandiduje místo manžela

Fronty se stály hlavně u stánků kandidátky Světlany Cichanouské. Ta „zvedla prapor“ kandidatury místo jejího manžela Sjarheje. Populární bloger Cichanouský se už k prezidentským volbám registroval, volební komise ale jeho přihlášku odmítla.

Jako důvod uvedla komise to, že jeho kandidaturu registrovala s pověřením manželka Světlana a ne bloger osobně. Ten v tu chvíli byl ve vazbě. Se sbírkou podpisů pod svou kandidaturu tudíž začala sama Cichanouská. Jejího manžela mezitím propustili, pak ho znovu stihli zadržet.

Ve vazbě skončily i desítky protivládních aktivistů, mezi nimi i jeden z hlavních opozičních představitelů Mikalaj Statkevič. Minský soud ho poslal do vězení na 15 dní. Statkevič kandidoval proti Lukašenkovi ve volbách před deseti lety. Následně ho soud poslal na pět let do vězení za organizování protivládních demonstrací. Právě kvůli tomuto odsuzujícímu rozsudku mu volební komise znemožnila kandidovat letos znovu.

Reklama

Související témata:

Doporučované