Hlavní obsah

V Berlíně hořela mešita, policie vyšetřuje žhářství

V Berlíně hořela mešita. Pravděpodobně se jedná o žhářský útok.Video: Kateřina Vodvářková, Reuters

 

Reklama

Mešita hořela v berlínské čtvrti Reinickendorf. Policie vyšetřuje požár jako čin žhářství, který může mít politickou motivaci, uvedl deník Berliner Morgenpost.

Článek

Při požáru malé modlitebny nebyl nikdo zraněn, náboženská obec hovoří o žhářském útoku. Podle policie viděli svědci na místě činu tři podezřelé mladíky.

Pokud se informace o žhářském útoku potvrdí, budou vyšetřovatelé zjišťovat, zda měl politickou či náboženskou motivaci.

Mešitu v Reinickendorfu provozuje vlivná muslimská organizace Ditib, která zastřešuje činnost asi devíti set islámských spolků v Německu, v nichž se sdružují hlavně příslušníci místní turecké menšiny.

Za útokem tak mohli stát jak krajně pravicoví extremisté, tak například příslušníci kurdské menšiny, kterým se nelíbí turecká ofenziva proti Kurdům v Sýrii.

Kromě berlínské mešity hořelo stejnou noc i v sídle spolku turecko-německého přátelství ve městě Meschede v Severním Porýní-Vestfálsku, na které někdo zaútočil zápalnými lahvemi. Neznámí pachatelé zapálili mešitu ve městě Lauffen poblíž Heilbronnu. V tomto případě policie věc vyšetřuje jako žhářský čin a pokus o vraždu, protože v době útoku se v budově nacházel místní imám.

Reklama

Doporučované