Hlavní obsah

V Berlíně se pravidla drobně porušují. I proto má atmosféru, říká překladatelka Škultéty

Berlín je specifický i tím, že měl na rozdíl od zbytku Německa během jarní vlny pandemie výjimku na otevřená knihkupectví, vysvětluje překladatelka Škultéty v podcastu Jedno procento.

Reklama

Článek

Michaela Škultéty je introvertní sympatická mladá dáma, která má ráda Němce, cítí se dobře sama uprostřed davu a právě překládá první německy napsaný román českého spisovatele Jaroslava Rudiše.

„Občas se v Berlíně projevuje roztomilá nedisciplinovanost. Ve food courtech, kde se smí prodávat jen jídlo s sebou, si lidé občas oběd koupí, poodejdou a pak si nenápadně sednou na sedačky přelepené nápisem ‚zakázáno: korona‘ a sní si to tam. To naší představě o Němcích moc nesedí. I v Berlíně se probouzí drobné rebelie,“ vypráví Michaela Škultéty, překladatelka z němčiny, jak se pandemickým pravidlům Berlíňané (ne)podřizují.

„Lidé jsou v ulicích, popíjejí, a byť to z pandemického hlediska není ideální, tak jsem ráda, že ta berlínská atmosféra úplně nevymizela,“ dodává.

Co dělá Škultéty v hlavním městě Německa? Hledá klid na práci. Normálně totiž bydlí na Brdech a v soustředění ji ruší dvě dospívající děti. Ty jsou však i inspirací pro její facebookové statusy, ze kterých dokonce sestavila vtipnou a úspěšnou knihu.

Michaela Škultéty se ale v Berlíně byla podívat i na hřbitově a dalších místech, kudy prochází hlavní hrdina knihy českého spisovatele Jaroslava Rudiše. Proč? Román Winterbergova poslední cesta, kterého se v Německu mimochodem prodalo velmi slušných 35 tisíc kusů, je totiž napsaný německy. A Michaela Škultéty knihu právě překládá.

Je to těžší, nebo snazší, překládat knihu do autorova rodného jazyka? Jaký je Berlín v době druhé vlny pandemie covidu? Jaké jsou v Německu letos nejúspěšnější knížky?

A těší se Michaela Škultéty na romány, které zachytí pandemii a rok 2020? Od jakého spisovatele by si takové dílo ráda přečetla? A samozřejmě zásadní otázka: mají, nebo nemají Němci smysl pro humor? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za 10 let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované