Hlavní obsah

Krvavý útok na vánoční trh v Berlíně: Česká policie zesílila bezpečnostní opatření

Podívejte se na video

 

Reklama

Kamion najel do lidí na adventním trhu, zabil 12 lidí. Zranění utrpělo dalších 48 osob.

Článek

To, čeho se evropská policie v předvánočním čase obávala, se odehrálo v pondělí večer v německé metropoli. Na adventní trh ve čtvrti Charlottenburg najel ve večerních hodinách kamion. Vjel do davu lidí, kteří tu po práci odpočívali u stánků. Ministr vnitra Milan Chovanec v této souvislosti oznámil posílení policejních hlídek v ulicích.

Berlínská policie na svém twitterovém účtu potvrdila dvanáct mrtvých. Zraněno je 48 lidí, někteří z nich vážně. Na místě je posílena policejní ochrana.

V autě byli dva lidé, o jejich identitě se v tuto chvíli moc neví. Podle informací médií spolujezdec polské národnosti při útoku zemřel. Řidič vozu z místa uprchl. Policie později zatkla jednoho podezřelého. Server Die Welt uvedl, že jde s největší pravděpodobností o muže z Pákistánu. Později dodal, že mrtvý spolujezdec byl zastřelen.

Vůz patří polské dopravní společnosti se sídlem v Gdaňsku, která uvedla, že dnes vyrazil s nákladem ocelových tyčí z Itálie do Berlína. Žena řidiče se mu prý dnes po 16. hodině už nemohla dovolat. Majitel společnosti polskému rádiu TVN24 řekl, že auto řídil jeho bratranec, který měl patnáctiletou zkušenost a odmítl tak, že by mohlo jít o nehodu. Je přesvědčen o tom, že auto někdo i s řidičem unesl.

Irácké lidové mobilizační síly na Twitteru uvedly, že se k útoku přihlásil Islámský stát. Přesto není zatím jisté, že šlo o teroristický čin. Islámský stát si často přisvojuje útoky osamělých jedinců. Nedávno se tak stalo v souvislosti se střelbou v orlandském gay klubu, kde zemřelo 50 lidí. Policie ale nakonec zjistila, že muž s islamisty nespolupracoval.

Incident se odehrál kolem 20. hodiny večerní na vánočním trhu na náměstí Breitscheidplatz nedaleko symbolu západní části Berlína, Pamětního kostela císaře Viléma. Nákladní vůz vjel podle listu Berliner Zeitung přes chodník na trh, kde se zastavil těsně před vánočním stromem.

Na záběrech z místa činu byl vidět velký černý nákladní vůz, který za sebou zanechal obrovskou spoušť. Na místě, které je nyní uzavřeno, byly také desítky policistů, zdravotníků a hasičů, kteří pomáhali zraněným. Na televizních záběrech byl vidět mimo jiné postarší muž se zkrvavenou hlavou, kterému zrovna lékaři dávali infuzi.

Vyšetřování činu v Berlíně převzal nejvyšší státní zástupce, který se v Německu věnuje mimo jiné závažným teroristickým činům. Podle listu Die Welt měla německá policie několik dní informace o tom, že existuje nebezpečí útoku na vánoční trh v Berlíně.

Před možností útoků na vánoční trhy v Evropě varovalo nedávno také americké ministerstvo zahraničí. Německá policie nejprve hovořila o pravděpodobném útoku, později ale uvedla, že pozadí události je zatím nejasné.

Česko posiluje policejní hlídky

V souvislosti s dnešním útokem v Berlíně posiluje česká policie s okamžitou platností bezpečnostní opatření u míst s vysokou koncentrací osob.

České televizi (ČT) ministr vnitra Milan Chovanec řekl, že nejpozději od úterního rána bude v českých ulicích více policistů, a to i s dlouhými zbraněmi. Zřejmě v úterý ráno se podle ministra také sejde takzvaná zpravodajská skupina, která by případně mohla rozhodnout, zda zvýšit stupeň ohrožení terorismem. „Zatím ty informace k tomu nesměřují,“ dodal Chovanec.

Zda by se do hlídkování v ulicích mohli zapojit i vojáci, ministr vnitra nevyloučil. „Návrat armády připadá v úvahu pouze v případě, pokud bychom zvyšovali ohrožení České republiky teroristickou hrozbou,“ řekl Chovanec ČT. Podle něj zatím není ani žádný důvod posilovat hlídky na česko-německých hranicích.

Česká diplomacie nemá žádné informace o případných obětech z řad českých občanů. „Na naši ambasádu se zatím nikdo neozval,“ řekla ČTK mluvčí Ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Čechům, kteří byli v systému dobrovolné registrace občanů cestujících do zahraničí DROZD, rozešle Černínský palác varovnou textovou zprávu. V celém Německu je ale podle Lagronové aktuálně zaregistrováno pouze 54 Čechů.

Reklama

Doporučované