Hlavní obsah

V Berouně se otevřely zahrádky, některým restauracím chybí personál

Foto: Seznam zprávy Michal Šula

Ilustrační snímek.

Reklama

Berounským restauracím během pandemie výrazně klesly tržby a provozem výdejního okénka pouze snižovaly své ztráty. Od dnešního otevření zahrádek si jejich majitelé slibují větší příliv zákazníků i růst tržeb.

Článek

Některým ale chybí personál. Třeba provozovatel restaurace Český dvůr na Husově náměstí Nikos Arabadzis spolu s otevřením zahrádky vyvěsil na výlohu i velký inzerát, že zaměstná číšníka nebo servírku.

„Situace je určitě těžká. Ze šesti zaměstnanců obsluhy máme pouze dva, takže stavy doplňujeme a budeme doufat, že lidé přijdou a budou chtít dál pracovat v gastronomii,“ řekl dnes Arabadzis ČTK. Tržby podniku podle něj kvůli pandemii klesly o 80 až 90 procent.

Zlepšení si od otevření zahrádky slibuje také majitel nedaleké pizzerie Gioseffe Gjon Shtufi, který pochází z Kosova a podnik na Husově náměstí provozuje necelé tři roky. Epidemické podmínky provozu zahrádek jsou podle něj náročné, ale půjde je dodržet. „Samozřejmě že nevyděláme. Ale přežijeme. Vyděláme, když je restaurace otevřená celá,“ podotkl Shtufi.

To by podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO), který dnes jeho pizzerii navštívil, mělo být v první polovině června. Zatím se počítá s otevřením 50 procent kapacity provozoven, u stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé. Shtufi ministrovi řekl, že by byl rád, kdyby se vnitřní prostory restaurací mohly otevřít ještě dříve.

Kdyby lockdown pokračoval i přes léto, musel by Shtufi prý podnik úplně zavřít. V centru Berouna tak už podle něj skončila jedna jiná restaurace. Během epidemie se pizzerie Gioseffe dostala na 20 procent obvyklých tržeb a majitel věří, že díky provozu malé zahrádky se tržby zvýší zhruba na 40 procent původních. Přestože suroviny zdražily, jeho podnik se bude snažit udržet původní ceny, aby nenaštval stálé hosty.

Na Husově náměstí a v okolních ulicích byly dnes dopoledne zahrádky z velké části obsazené. Hosté přicházeli navzdory dešťovým přeháňkám. Shtufi v souvislosti s počasím zalitoval toho, že mu památkáři nepovolili instalaci markýzy, takže si musí vystačit se slunečníky.

Reklama

Doporučované