Hlavní obsah

V Beskydech dokončili novou stanici lanovky, hodně netypickou

Nikoliv tradiční beskydská bouda, ale moderní prosklená budova začala sloužit lyžařům na Pustevnách.

 

Reklama

Nová netradiční stanice lanové dráhy na Pustevnách je od letoška v provozu. Do budoucna se na místě stávající lanové dráhy plánuje i dráha kabinová, která má přispět k zatraktivnění celého areálu.

Článek

Moderní prosklená budova stojí na místě původní stanice lanové dráhy, která zde stála již od roku 1937. V roce 2016 ji ale kvůli špatnému stavu museli nechat strhnout.

Nová stanice je moderní stavbou z přírodních materiálů, jakými jsou kámen, dřevo a sklo. Na návrhu i realizaci pracovala architektonická kancelář Kamila Mrvy, který již mnoho let s obcí Trojanovice spolupracuje. I přes moderní prvky budovy je stavba stále v souladu s okolní přírodou, aby do konceptu Pusteven zapadla.

Do horní stanice lanové dráhy se nově návštěvníci dostanou po schodech, které vedou venkovním otevřeným prostorem po výstupu z lanové dráhy. Ve stanici se nachází restaurace bufetového typu, ze které mohou turisté vidět celé panorama Beskyd, vrchol Javorníku, údolí Frenštátu pod Radhoštěm i hřeben Radhoště, a to díky velkým proskleným oknům, která jsou dominantou nové stavby.

Skiareál Pusteven poslední dobou není tak navštěvovaný jako v předchozích letech. Na vině je i stávající sedačková lanová dráha, kterou majitelé plánují v co nejbližší době vyměnit za kabinovou.

„Skiareál nejede tak, jak bychom si představovali,” potvrdil ředitel lanové dráhy a skiareálu Pustevny Petr Chrostek.

I proto chystají zásadní změnu. Nová kabinová lanovka by byla schopna přepravit dvojnásobný počet lidí, čtyřikrát větší rychlostí, přičemž kabina ochrání návštěvníky před nepříznivým počasím. Odhadovaná částka za novou kabinovou dráhu je však 150 milionů korun. Tak velkou sumu ale obec Trojanovice není schopná z vlastních zdrojů zafinancovat, a tak hledá dotační zdroje.

Reklama

Doporučované