Hlavní obsah

V Bílině se covid vymknul kontrole. Zavřeli školu, až 600 lidí je v karanténě

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

ZŠ v Bílině je zavřená, v souvislosti s ohniskem je v karanténě zhruba 600 lidí (ilustrační foto).

Reklama

Základní škola v Bílině zůstane zavřená do 12. listopadu, žáci se do lavic vrátí 15. listopadu.

Článek

Krajská hygienická stanice uzavřela 30. října základní školu Za Chlumem v Bílině na Teplicku, mezi dětmi a učiteli se nekontrolovaně šířila nákaza. V souvislosti s ohniskem je v karanténě zhruba 500 až 600 lidí. Testy ve škole zatím potvrdili nákazu u 60 lidí, některé žáky testování čeká. Hlavní epidemioložka teplické hygienické stanice Eva Poláčková dnes ČTK řekla, že se ohnisko dál nerozšiřuje. Kompletní výsledky budou hygienici znát ve středu.

„Dál se to zatím nerozšířilo, ale protože to ohnisko existuje, tak nemůžeme říct, že přestalo existovat. Ohnisko tedy zatím nevyhaslo, takže uvidíme, jestli se nám bude šířit dál,“ uvedla Poláčková. Ohnisko odhalili hygienici poté, co se testům podrobili žáci a učitelé druhého stupně. Testy odhalily velké množství nakažených. Dva zaměstnanci školy jsou v nemocnici na mimotělním oběhu, z nich jeden byl podle hygieničky očkovaný.

Nákaza se v zařízení šířila od začátku října. „Rodiče posílali do školy děti, které byly nemocné. Dítě má jeden den teploty, vyspí se z toho, rodič ráno konstatuje, že teplotu nemá a pošle ho do školy. Jednodenní teplota je jediný příznak té nemoci a před objevením se té teploty a po objevení teploty to dítě je schopné stále někoho nakazit,“ vysvětlila Poláčková. Podle ní by se na ohnisko přišlo dřív, kdyby vláda zachovala ve školách povinné testování. „Onemocnění se šířilo skrytě a onemocněli tak rodiče i prarodiče,“ dodala hygienička.

Foto: Mapy.cz

Základní škola Za Chlumem v Bílině na Teplicku.

Škola v Bílině zůstane zavřená do 12. listopadu, žáci se do lavic vrátí 15. listopadu. Ředitelka školy Barbora Schneiderová na webu uvedla, že situace je v tuto chvíli vážná. „Jen díky vaší a naší zodpovědnosti se nám podaří zastavit šíření viru nejen ve škole, ale v celé Bílině a jejím okolí,“ řekla.

Starostka Bíliny Zuzana Schwarz Bařtipánová dnes ČTK řekla, že radnice žádná mimořádná opatření nechystá. Podle ní se ohnisko šíří pouze ve škole. „Nevíme ani, že by byly nějaké větší rodinné dosahy,“ uvedla starostka s tím, že nemá informaci ani o tom, že by byl někdo nemocný například na úřadě.

Počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 v nemocnicích v Ústeckém kraji se v posledních třech týdnech zvýšil. Vyčerpaná byla kapacita infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice. Lidé s covidem-19 jsou znovu i v nemocnicích v Teplicích, Mostě a Litoměřicích. Ze 75 procent jsou to neočkovaní. Pokud se situace zhorší, zakáže Krajská zdravotní, která spravuje sedm nemocnic na severu Čech, návštěvy. Krajským zastupitelům to v pondělí řekl předseda představenstva společnosti Ondřej Štěrba s tím, že předpokládá, že zákaz s výjimkami vybraných oddělení vyhlášen bude.

V Ústeckém kraji připadá za posledních sedm dní 179 potvrzených případů covidu-19 na 100.000 obyvatel. V kraji byla v pondělí podle ředitelky krajské hygienické stanice Lenky Šimůnkové nákaza v 82 školských zařízeních, většinou poslali hygienici do karantény jednotlivé třídy. Kromě bílinské základní školy jsou v karanténě ještě dvě mateřinky a jedna střední škola. Na Lounsku je situace nejhorší a děti ve školách se tam tak budou od pondělí testovat, týdenní výskyt nákazy je tam vyšší než 300 případů na 100.000 obyvatel.

Reklama

Doporučované