Hlavní obsah

V Blansku opraví další budovu zámeckého areálu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Blansko opraví další část zámeckého areálu, konkrétně zchátralou budovu Zámek 3. Po rekonstrukci ji bude využívat Muzeum Blanenska a Základní umělecká škola Blansko.

Článek

Zchátralý objekt zásadně změní podobu. Budova bude mít nový krov a výškově dorovná sousední objekty. Fasáda bude ladit s ostatními opravenými stavbami i se zámkem. „Naším cílem je kompletní revitalizace předzámčí, to těsně sousedí se samotným středem města a dosud bylo zanedbáváno. Kompletní rekonstrukce budovy Zámek 3 je pokračováním úprav, které se podařily v posledních letech,“ uvedl starosta Blanska Jiří Crha (ODS).

Součástí rekonstrukce bude úprava vnitřních dispozic objektu a výstavba nových podkrovních místností, které budou využity jako depozitáře a administrativní zázemí Muzea Blanenska. Vzniknou také keramické dílny a ateliéry pro Základní uměleckou školu Blansko.

„Část objektu užívaná muzeem se propojí se sousedním objektem Zámek 2. Část objektu určená pro ZUŠ bude prostřednictvím nového vnitřního schodiště propojena s budovou předzámčí, kterou nyní využívá umělecká škola,“ uvedl Petr Mráček z investičního oddělení odboru správy a rozvoje města.

Oprava budovy začne v první polovině roku. Budovy patří městu, které nyní jedná s krajem, za jakých podmínek by část nákladů na více než dvanáctimilionovou rekonstrukci zaplatil. „Vzhledem k tomu, že základní umělecká škola i muzeum, které v nich budou sídlit, jsou krajské organizace, budeme usilovat o finanční spoluúčast Jihomoravského kraje i na pokrytí nákladů na rekonstrukci. Doufám, že se to i přes velké výpadky v příjmech krajského rozpočtu podaří,“ uvedl Crha.

Městu se v minulosti už podařilo opravit budovu zámku včetně nádvoří a část předzámčí. Loni skončila oprava sousedního objektu Zámek 2. Zázemí v něm našli odborní pracovníci, Muzeum Blanenska tam umístilo také konzervátorské a restaurátorské dílny a depozitáře.

Práce by měly vyjít zhruba na 12,5 milionu korun.

Reklama

Doporučované