Hlavní obsah

V Blansku začali vypouštět nádrž Palava kvůli opravám

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vodohospodáři v Blansku začali vypouštět vodní nádrž Palava, je nutné opravit netěsnící potrubí vedoucí v hrázi nádrže. O víkendu ji rybáři vyloví, přehrada pak bude úplně bez vody.

Článek

Na webu města to dnes uvedla mluvčí radnice Pavla Komárková.

„Zjistili jsme netěsnost dvou spojů ocelového potrubí, které vede ze svislé šachty sdruženého objektu na hrázi skrz hráz vodní nádrže a ústí vedle schodiště vpravo pod hlavní výpustí hráze. Bez úplného vypuštění přehrady nelze zamýšlenou opravu provést,“ uvedla vedoucí oddělení vodního hospodářství, geologie, odpadů a ochrany ovzduší Olga Pozděnová.

Vodohospodáři už minulý týden zahájili upouštění vodní hladiny na stav, který bývá přes zimu. V tomto týdnu začalo další upouštění nádrže, aby v sobotu 14. listopadu mohli blanenští rybáři přistoupit k výlovu. Po něm se všechny ryby přesunou do nádrže Palava II u Češkovic. Nádrž leží na stejném toku, ale v jeho hořejší části.

„Výlov bude probíhat klasicky zatažením sítí. Ve vodní nádrži Palava I. je standardní rybí osádka – kapři, candáti, plotice, líni, perlíni, štiky. Sami jsme zvědaví, co dalšího se při výlovu objeví. Žádný prodej ryb ale v sobotu určitě nechystáme, přehrada je součástí rybářského revíru Podomský potok 1. Odlovenou rybí obsádku proto ihned po výlovu převezeme na Češkovice do vodní nádrže Palava II. a do odkalovací nádrže, která je nyní bez rybí obsádky,“ uvedl předseda blanenské pobočky Moravského rybářského svazu Martin Sklář.

V pondělí 16. listopadu se nádrž začne vypouštět úplně. Oprava ocelového potrubí je v plánu od 30. listopadu do 4. prosince.

Nádrž Palava na východním okraji Blanska slouží především k rekreačním účelům. Vznikla v 70. letech minulého století, rozlohu má zhruba 1,37 hektaru. Její okolí čeká v příštích letech obnova, půjde o nové vybavení, rozšíření herních prvků či nové naučné stezky. Na krajinářské koncepci okolí Palavy už začali pracovat oslovení studenti brněnské Mendelovy univerzity.

Reklama

Doporučované