Hlavní obsah

V Blšanech u Loun rozhodnou v referendu o vybudování relaxační zóny

Ilustrační foto.

Reklama

V obci Blšany u Loun na Lounsku se bude 8. a 9. října, tedy společně s volbami do Poslanecké sněmovny, konat referendum. Místní v něm rozhodnou o tom, zda bude u tamního zámku vybudována relaxační zóna.

Článek

Majitel zámku Blšany navozil k zámecké zahradě, která patří obci, hliněný val a někteří obyvatelé si přejí, aby ho odstranil. Majitel navrhl vybudovat odpočinkové místo na své náklady, pokud si bude moct odloženou hlínu na pozemcích nechat.

„Byly by tam vybudované lavičky, dejme tomu, že to bude takový park,“ uvedla k záměru majitele za radnici řekla Hana Lebdušková. O potřebná povolení se bude starat radnice, záměr i projekt zaplatí majitel. „Je to na revanš. Když si tam bude moct nechat ten val, tak za to lidem chce něco vytvořit,“ doplnila úřednice.

Někteří lidé v obci se bouří. Podle nich nejde jen o navezenou hlínu, ve valu jsou podle nich i odpadky, a jde tak o černou skládku. Část tak chce, aby val z hranice pozemku zámecké zahrady zmizel, část je pro její zachování a pro vybudování relaxační zóny. Právě proto radnice přistoupila k referendu.

Referendum bude platné, pokud se ho zúčastní 35 procent oprávněných voličů. Rozhodnutí bude závazné, když pro jednu z variant bude alespoň 25 procent všech oprávněných voličů.

Reklama

Související témata:

Doporučované