Hlavní obsah

V boeingu i fast foodu. Nový Zéland rozdal rekordní počet vakcín

Foto: Profimedia.cz

Očkování během sobotního dne probíhalo na nejrůznějších místech.

Reklama

Novozélandská vláda se snaží urychlit očkování proti covidu-19 a zvolila pro to netradiční přístup v podobě celonárodní akce. Ten, jak se zdá, však pomohl. Tamní zdravotníci v sobotu aplikovali rekordní počet dávek.

Článek

Zapojili se hudebníci, sportovní hvězdy i politici. Řeč je o takzvaném Vaxathonu či Super sobotě, kterou zorganizovala vláda Nového Zélandu. Během sobotního dne vysílala tamní televize osmihodinový přenos, během kterého živě přepojovala na různá místa a akce napříč zemí, kde se lidé nechávali očkovat.

Společně se Novozélanďané pokusili naplnit vizi, se kterou přišla tamní premiérka Jacinda Ardernová. Ta stanovila ambiciózní cíl aplikovat v zemi 100 000 dávek za jediný den, což se nakonec i povedlo. Zdravotníci dokonce aplikovali o 30 tisíc vakcín více, než kolik bylo zamýšleno.

Nový Zéland tím značně překonal svůj dosavadní rekord podaných dávek za den, kterého dosáhl v srpnu (93 tisíc). Z celkových 130 002 dávek více než 39 tisíc směřovalo lidem, kteří si pro vakcínu přišli vůbec poprvé, zbytek obdrželi lidé, kteří přišli proces vakcinace zakončit.

Země s přibližně 5 miliony obyvatel tak za jediný den naočkovala zhruba 2,5 % své populace. Podle vyjádření na vládním webu má alespoň první dávku očkování už 85 % populace starší 12 let a 65 % lidí je očkováno plně.

Očkovací stanice byly na Novém Zélandu zřízeny v nejrůznějších podnicích, a to i na dosti neobvyklých místech. Lidé si pro vakcínu mohli přijít do restaurací s rychlým občerstvením, do parků a v Aucklandu také na palubu Boeingu 787. V některých pak podle agentury Reuters zdravotníci nabízeli i sladkou odměnu. Někde nechyběla ani živá hudba a náhodné ceny pro do akce zapojené občany.

„Nový Zéland zaujímá vedoucí postavení ve světě, pokud jde o nízké počty případů, hospitalizací a úmrtí, stejně tak v případě zajištění silné ekonomiky a nízké nezaměstnanosti,“ uvedla už v úterý na tiskové konferenci premiérka země. „Věřím, že můžeme být světovou špičkou i v případě vakcín.“

Nový Zéland opravdu patří mezi pandemické premianty. Díky přísným koronavirovým opatřením země dlouhou dobu držela šíření covidu na uzdě. Změnu Novozélanďanům ale přinesla varianta delta, kterou stát zaznamenal v průběhu srpna. Od té doby nové infekce přibývají po desítkách místo původních jednotek. Za poslední den pak v zemi přibylo více než padesát nových případů.

Reklama

Doporučované