Hlavní obsah

V Bohumíně by mohla vzniknout další přípravná třída pro děti s odkladem

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Bohumíně na Karvinsku by se v novém školním roce mohla otevřít další přípravná třída pro děti s odkladem školní docházky.

Článek

O zřízení přípravné třídy totiž projevila zájem i malotřídka v městské části Pudlov. O zřízení speciální třídy ještě musí rozhodnout rada města, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Jana Končítková.

Město má s provozem těchto tříd již zkušenost, protože třetím rokem bude letos fungovat přípravná třída v Benešově základní škole. Od září se v ní bude vzdělávat 14 dětí s odkladem školní docházky. Celý rok budou pracovat na odstranění nedostatků, které byly příčinou pozdějšího nástupu do první třídy. „Výuka neprobíhá striktně 45 minut, ale podle potřeb a schopností dětí. Třída má samostatný vchod, šatnu i sociální zázemí. Mezi hlavní aktivity patří nácvik jemné i hrubé motoriky, rozvoj vyjadřovacích schopností, chápání časových sousledností a prostorové orientace, posilujeme také spolupráci a vzájemnou komunikaci mezi dětmi,“ uvedla ředitelka školy Barbora Bolcarovičová.

V Pudlově nyní evidují deset zájemců o zařazení do přípravné třídy, což je minimální počet pro to, aby se taková třída mohla otevřít. „V Pudlově nepůjde o totožný projekt jako v Benešově škole. Ta nabízí specifickou formu vzdělávání dětem, jež nejsou zcela zralé a mají logopedický či jiný problém, který jim neumožňuje do první třídy nastoupit. V Pudlově bude primárním cílem vyrovnání sociálního znevýhodnění a podpora spolupráce rodiny se školským zařízením,“ řekl místostarosta Igor Bruzl (ČSSD).

Přípravná třída by navíc mohla rozšířit i kapacity pro vzdělávání předškoláků. O mateřské školy je totiž letos v Bohumíně značný zájem a měly by se zcela zaplnit. Vyplývá to z květnových zápisů do tamních předškolních zařízení. Rodiče dětí starších tří let, kteří je v termínu zapsali, se ale podle mluvčí nemusejí obávat odmítnutí. Kapacita 580 míst je dostatečná. „Oproti letošnímu školnímu roku nám v tom nadcházejícím přibude předškoláků. Zatímco nyní jich evidujeme 210, od září jich bude do našich mateřských škol docházet 225. Vzhledem k tomu, že předškolní vzdělávání je ze zákona povinné, mají tyto děti přednost,“ uvedla Lucie Mikulová z odboru školství, kultury a sportu.

Reklama

Doporučované