Hlavní obsah

V Bohumíně přibudou tři kruhové objezdy, jeden se už staví

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Bohumíně na Karvinsku v budoucnu přibudou tři kruhové objezdy. Město si od jejich výstavby slibuje plynulejší automobilovou dopravu a také snadnější průjezd pro autobusy. Nové okružní křižovatky doplní sedm současných.

Článek

První ze tří kruhových objezdů už nyní vzniká u vlakového nádraží. Druhý chce radnice vybudovat v rušné křižovatce Štefánikovy ulice a třídy Dr. E. Beneše v centru města. Třetí by měl postavit Moravskoslezský kraj na rozcestí městské části Záblatí a Rychvaldu.

„Tento typ dopravního řešení se nám ve městě dlouhodobě osvědčil. Když jsme připravovali projekt přestavby přednádražního prostoru na moderní dopravní terminál, zahrnuli jsme do něj i nový kruhový objezd, který umožní plynulý příjezd autobusů k zastávkám a bude pohodlnější i pro řidiče osobních aut. Stavba kruhového objezdu právě finišuje, celý terminál bude zprovozněn na podzim letošního roku,“ řekl starosta Petr Vícha (ČSSD).

Součástí dalšího chystaného kruhového objezdu v křižovatce Štefánikovy ulice a třídy Dr. E. Beneše budou i dva přechody pro chodce s dělícími ostrůvky. „Křižovatka se nachází v samém centru města a v dopravní špičce se tu tvoří kolona. Před samotnou výstavbou však musíme vyřešit pozemkové vztahy a zajistit souhlasy správců komunikací. Štefánikova ulice totiž nepatří městu, ale kraji. Nyní jsme ve fázi zpracování dokumentace pro stavbu, aby mohlo být vydáno územní rozhodnutí,“ uvedl Vícha. Podle předpokladů by příprava projektu měla trvat zhruba dva roky.

„Na území Bohumína by měl v příštích letech vyrůst ještě jeden nový kruhový objezd jako součást přestavby rozcestí na hranici s katastrem města Rychvald. O jeho vznik se zasazují Bohumín, Rychvald a Moravskoslezský kraj už 20 let. Záměr však dlouhodobě hatilo složité vlastnictví pozemků, především v katastru Rychvaldu. Ten proto musel sáhnout k principu vyvlastnění. Jak potvrdila Správa silnic Moravskoslezského kraje, v příštím roce by mělo konečně dojít k vydání stavebního povolení a dokončení projektové dokumentace,“ řekla mluvčí radnice Jana Končítková. U okružní křižovatky by měla navíc vzniknout i točna pro autobusy, na kterou budou zajíždět linky městské i příměstské dopravy.

Reklama

Doporučované