Hlavní obsah

V Bohumíně začal vznikat lesopark za 18 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Bohumíně na Karvinsku začala stavba rozsáhlého lesoparku v lokalitě Na Panském. Stavbaři modelují terén a hloubí tůně.

Článek

Vybudování nové odpočinkové zóny přijde zhruba na 18 milionů korun. Část nákladů opět město zaplatí z dotace, řekla ČTK mluvčí radnice Lucie Balcarová.

Předloni město v oblasti dokončilo 620 metrů dlouhou cyklostezku, která budoucí lesopark ohraničila a bude jeho páteřní komunikací. Její výstavba přišla na 13 milionů korun a také v tomto případě město více než 11 milionů korun získalo z dotace.

Na ploše o rozloze 13 hektarů vznikne 11 uměle vytvořených tůní s různou hloubkou a dvě návrší. Vysadí se tam téměř 4000 dřevin, z toho 2500 stromů a 1500 keřů, mezi nimiž budou štěrkové pěšiny. „Vše bude v přírodním duchu tak, aby lesopark sloužil Bohumíňákům k procházkám, odpočinku a klidnějším aktivitám,“ uvedla Balcarová.

Vznik lesoparku podpořili sami občané v anketě, při níž město zjišťovalo, jaké projekty a aktivity by lidé v Bohumíně uvítali. Projekt skončil v první pětici.

Plány na vznik lesoparku město konzultovalo s Agenturou ochrany přírody a krajiny. „Například všechny tůně budou mít přírodní ráz a jejich účelem je vytvoření podmínek pro existenci vodních a mokřadních rostlin a živočichů,“ řekla mluvčí.

Největší vodní plocha bude mít 1,2 hektaru a bude hluboká až 2,2 metru. Uprostřed jezírka vznikne menší ostrov. Do areálu budou mít návštěvníci přístup ze tří stran. Stavba by měla být dokončena v příštím roce.

Reklama

Doporučované