Hlavní obsah

V boji s henleinovci přišel o život. Místo poct ho zahrabali do odpadků

Záhady Josefa klímy z 12. 12. 2019: V boji s henleinovci přišel o život. Namísto důstojného hrobu je zahrabaný za hromadami odpadků.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jmenoval se František Karásek, bylo mu 28 let a padl při obraně Československa před henleinovským pučem. Osmdesát let po jeho smrti se podařilo amatérským badatelům najít jeho hrob. Úřady si od té doby případ přehazují mezi sebou, nikdo se nemá k tomu postarat se o pietní místo.

Článek

Případ zapomenuté oběti henleinovského puče z roku 1938 na Ašsku je příběh plný paradoxů, na jehož konci je válečný hrdina zahrabaný za hromadami odpadu u zdi hřbitova.

František Karásek byl dozorcem finanční stráže a Stráže obrany státu. O jeho osudech bylo dlouhou dobu známo jen velmi málo. Profesionální voják se na jaře 1938 nechal přeložit ke Stráži obrany státu. Na konci září ho při přestřelce smrtelně zranili henleinovci a anonymně pohřbili někde v Aši.

K tragické události došlo ráno 30. září na hlídkovém místě nedaleko obce Křižovatka.

Hlídka Stráže obrany státu byla napadena střelbou od Freikorpsu. Šlo o polovojenskou teroristickou skupinu, jejíž členové pořádali záškodnické akce v Sudetech. Jejich specialitou byly přepady vojenských a četnických hlídek, jakož i celních či poštovních úřadů.

Když si tehdy, na sklonku září 1939, velitel všiml, že se Freikorps snaží hlídku obklíčit, dal rozkaz k ústupu. Při ústupu byl František Karásek zasažen do ruky a do břicha.

Henleinovci převezli raněného do ašské nemocnice a plánovali, že ho po zlepšení zdravotního stavu odvezou do Říše na výslech. František Karásek ale v nemocnici zemřel. Pohřben byl do anonymního hrobu.

Badatelům se podařilo objevit záznam v matrice, že byl pohřben v neoznačeném hrobě na centrálním hřbitově v Aši. Na plánku hřbitova potom objevili tři neoznačená hrobová místa v rohu hřbitova, z nichž jedno bylo označeno jako „český financ z Božkova u Plzně“.

Pavel Matala, objevitel hrobu, se obrátil na město Aš se žádostí o exhumaci a ověření přítomnosti ostatků a o pietní pohřbení oběti henleinovců. Město ale s poukazem na nedostatek finančních prostředků odmítlo akci financovat.

Jenže podle Ministerstva obrany město pochybilo. Podle zákona jde o válečný hrob a o jeho úpravu se má postarat majitel pozemku, tedy město.

Co dnes o Karáskovi víme a jak tahanice mezi úřady pokračuje? Odpovědi předkládáme v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované