Hlavní obsah

V boji s migrací se kormidla musí chopit Afrika. EU podle Macrona za ostatní rozhodovat nemůže

Plán EU podle Macrona nebude fungovat, jednat musí Afrika.Video: AP

 

Reklama

Plán Evropské unie na umístění detenčních center pro uprchlíky do severoafrických zemí podle Emmanuela Macrona nebude fungovat, pokud se jeho realizace nechopí některý z inkriminovaných států. Francouzský prezident to řekl serveru BBC.

Článek

Evropská unie (EU) nemůže rozhodovat za Afriku. Plán na umístění detenčních center pro uprchlíky v severoafrických zemích tak podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona nebude fungovat, pokud vůdčí roli od evropské organizace nepřevezme některý z inkriminovaných států.

Žádná ze zemí na severu Afriky se ale k umístění detenčního centra uvnitř svých hranic dobrovolně nepřihlásila. Podle Macrona se země bojí, že by tábory působily na uprchlíky jako magnet. Zpravodajskému serveru BBC to řekl při státní návštěvě Nigérie.

Evropští lídři se na rozvedení návrhu a nastínění jeho reálných obrysů dohodli na přelomu června a července.

Podle Macrona je v první řadě nutné uprchlíky přesvědčit, že riskovat život za útěk do Evropy nestojí.

Francouzský prezident zároveň dodal, že Evropa se s migrací z afrických zemí bude potýkat ještě dlouhá desetiletí. Stojí za tím podle něj nekontrolovatelný nárůst tamní populace. V podobném duchu se Macron vyjádřil už dříve, za což si vysloužil ostrou kritiku. Jeho slova podle mnohých nápadně připomínají rétoriku z dob kolonizace, připomněl server.

Reklama

Související témata:

Doporučované