Hlavní obsah

V boji s virem ptačí chřipky může pomoci nečekaný spojenec: brzké jaro

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Ptačí chřipka se objevila v chovu společnosti Moras na Pardubicku.

Reklama

Potvrzeno. V Česku znovu vypukla ptačí chřipka. Objevila se v komerčním chovu společnosti Moras na Pardubicku, který čítá 7 000 krůt a přes 130 000 brojlerů. Ministr zemědělství Toman na dnešní tiskové konferenci uvedl, že všechna drůbež se bude muset utratit. Navíc se čeká na výsledky u dalšího chovu ve stejné lokalitě.

Článek

Miroslav Toman dnes na tiskové konferenci potvrdil, že laboratorní výsledky na výskyt ptačí chřipky v chovu společnosti Moras jsou pozitivní. Podnik ohlásil úhyn více než 1 300 krůt z celkových 7 tisíc.

Toman dále řekl, že vybíjení drůbeže začne již dnes večer a zapojí se policie a dobrovolní hasiči. Jedná se i o podpoře armády. „K likvidaci se využívá oxid uhličitý, kterým se drůbež udusí,“ upřesnil Seznam Zprávám zástupce tiskového mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Byl vymezen desetikilometrový dozorový pás a tříkilometrový ochranný pás, ve kterém se ovšem vyskytuje další chov stejné firmy se 120 tisíci kusů drůbeže. O jejich osudu se bude rozhodovat v následujících dnech. Ministr ujistil, že všechny škody budou chovatelům kompenzovány.

Jedná se již o druhý výskyt viru v tomto roce, první nákaza byla v malochovu na Žďársku. Oproti lednovému případu, který se nerozšířil ani za plot chovatele, se v tomto případě jedná o mnohem větší výskyt a nákaza bude mít dalekosáhlejší důsledky. „Poslední obdobná situace nastala v Česku v lednu 2017. Ptačí chřipku se tehdy podařilo eliminovat během necelých čtyř měsíců,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda z Czech Fund.

Ptačí chřipka se na počátku roku začala objevovat i v jiných evropských zemích. Potvrzena byla na Slovensku, v Polsku, Německu, Rumunsku, Bulharsku a Maďarsku. Státní veterinární správa také v lednu vydala varování před šířením viru do Česka. Agrární analytik Petr Havel pro Seznam Zprávy uvedl, že takovýto vývoj událostí se dal očekávat.

Naposledy ptačí chřipka zdražila vejce

Choroba však může mít dopad nejen na postižené velkochovatele či malochovatele a jejich okolí. „V době poslední kritické fáze šíření ptačí chřipky v Evropě, tedy v období od října 2016 do dubna 2017, vzrostla v Česku průměrná cena deseti kusů čerstvých vajec z 26,90 Kč na 33,60 Kč, tedy zhruba o 25 procent. Z velké části byly důvodem cenové tlaky související s celoevropským šířením nákazy,“ upozornil Kovanda.

„Pokud se ale virus nerozšíří dále na území ČR, zvýšení cen neočekáváme,“ upřesňuje Petr Havel. V současné situaci bude mít virus pouze lokální dopad. Chov se začal izolovat již v sobotu.

Čekání na jaro

Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, holubů, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Subtyp H5N8, který se vyskytl na Pardubicku, není přenositelný na člověka. „Co se ale často neříká, je to, že virus zabíjí ultrafialové záření, takže brzké jaro může s bojem proti němu napomoci,“ říká Havel.

Žádné případy úhynu divokého ptactva na ptačí chřipku se prozatím nepotvrdily.

Reklama

Doporučované