Hlavní obsah

V Boleslavi přibylo zahraničních dělníků, od nového roku tu posílí i cizinecká policie

Bezpečnostní situace ve velkém středočeském městě se zhoršila.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve městě přibylo případů drobné kriminality, za nimiž stojí zahraniční dělníci zdejší automobilky. Úřady posilují bezpečnostní aparát.

Článek

Na konci listopadu se sešli v Mladé Boleslavi zástupci Ministerstva vnitra, policie a místní radnice. Důvod byl jediný – dohodnout se na plánu, jak posílit bezpečnost ve městě, které letos začalo pociťovat dopady většího přílivu zahraničních dělníků do zdejší automobilky Škoda.

Výsledkem je, že by od ledna měla být o 14 míst posílena v Mladé Boleslavi cizinecká policie. A ve městě – podobně jako v dalším sídle továrny Škoda ve východočeských Kvasinách – začne fungovat koordinační cizinecké centrum. „Je ale ještě potřeba změnit legislativu, abychom dosáhli na tzv. černé ubytovny,“ říká nad dohodou úřadu znovuzvolený boleslavský primátor a také novopečený senátor Raduan Nwelati. Město by podle něj rádo nominovalo svého člena do stálé komise pro legislativu na Ministerstvu vnitra.

Od ledna začne také na mladoboleslavském magistrátu působit tříčlenné bezpečnostní oddělení, které by mělo spolupracovat s policií.

Primátor Nwelati řekl, že jednou za čtvrt roku by se měla také uskutečnit schůzka úředníků města se zástupci Ministerstva vnitra a policie, kde by se situace kolem zahraničních pracovníků probírala.

Nwelati chce s ministrem vnitra Janem Hamáčkem mluvit i o platech místních policistů. „Chci, aby policie dostala víc peněz na mzdy. Policie by měla dosáhnout výš vzhledem k průměrnému platu v regionu,“ uvedl.

Kdo ruší noční klid

Téma bezpečnosti a přibývajících zahraničních pracovníků se v Boleslavi projevilo i v kampani před podzimními komunálními a senátními volbami.

Konkrétně znovukandidující primátor Nwelati vytáhl slogany jako „Boleslav je Boleslaváků, nulová tolerance cizincům“.

Na sociálních sítích za to sklidil kritiku, avšak jeho podřízený – ředitel městské policie Tomáš Kypta – se ho zastal statistikou o rušení nočního klidu. „Za celý loňský rok jsme řešili například rušení nočního klidu ve 241 případech a letos už 245 jenom za první pololetí,“ uvedl.

Před volbami pak přišla i akce ministra vnitra a boleslavského obyvatele Jana Hamáčka. Do ulic v září zorganizoval mezinárodní policejní hlídky, kdy domácí síly posílili dva polští a dva slovenští policisté.

„Před uniformou vlastního policejního sboru mají lidé většinou větší respekt,“ odhalil tehdy Hamáček logiku svého plánu.

Původně měsíční projekt spojených policejních sil nakonec pokračoval až do konce října.

Hodnocení spolupráce

Když pak nasazení několika polských a slovenských policistů zhodnotilo policejní prezidium, ministrův počin ocenilo: „Výrazně se zrychlil proces ověřování totožnosti cizinců. Byli velmi překvapeni přítomností policistů ze svých zemí,” uvedl nejvyšší policejní orgán.

Zpráva také přinesla statistické vyjádření akce. Celkem prý ve spolupráci se slovenskými policisty proběhlo 17 pobytových kontrol a bylo zahájeno 81 správních řízení vě věci správního vyhoštění. „Policisté zkontrolovali několik set osob,“ uvádí policisté ve zprávě.

Reklama

Související témata:

Doporučované