Hlavní obsah

V Bombaji protestují tisíce lidí z vrstvy „nedotknutelných“

V Bombaji protestují tisíce lidí (video: Reuters). Video: Soňa Barabášová

 

Reklama

Indickou metropoli Bombaj ochromily ve středu protesty tisícovek dalitů, členů komunity takzvaných nedotknutelných. Důvodem jsou pondělní násilnosti ve městě Puné, kdy na ně zaútočily skupiny pravicových hinduistů.

Článek

Dav tisíců dalitů, nejnižší vrstvy obyvatelstva nezařazeného do žádné kasty, ve středu protestoval v indické Bombaji. Kvůli tomu se zpozdily či zrušily řady železničních a autobusových spojů, zavřely se školy a obchody. Organizátoři vyzvali k demonstracím a stávce v celém západním státě Maháráštra v reakci na pondělní násilnosti ve městě Puné, kde na shromáždění dalitů zaútočily pravicové hinduistické skupiny.

Dalité v pondělí oslavovali 200. výročí vítězné bitvy, v níž bojovali po boku britských kolonialistů proti vládci z vyšší kasty. Po útoku pravicových skupin vypukly v ulicích Puné, které se nachází asi 150 kilometrů od Bombaje, střety, při nichž zahynul 28letý muž.

Dalité vyšli již v úterý na protest do ulic Bombaje a dalších měst ve státě Maháráštra a v protestech pokračovali i v pondělí. Demonstrace byly převážně pokojné. Na některých místech ale dalité blokovali železniční tratě, házeli kameny na autobusy a osobní auta. Několik autobusů podle policie zapálili.

Policisté vyzvali obyvatele Bombaje, aby se vyhýbali klíčovým dopravním tepnám ve městě. Více než 100 účastníků nepokojů bylo zatčeno.

„Vláda nezadržela strůjce násilí v Puné. Členové hinduistických skupin mlátili dality a policie jen zdálky přihlížela,“ uvedl jeden z protestujících Sandíp Kamble. „Požadujeme zatčení viníků,“ dodal.

Indická ústava v současné době zakazuje diskriminaci na základě kastovního zařazení, včetně nedotknutelných. Projevem určitého pokroku je například to, že stávající indický prezident Rám Náth Kóvind patří k dalitům. Ponižování nedotknutelných však stále na mnoha místech v zemi přetrvává a dalité pokračují ve vykonávání nejšpinavějších prací, jako je například čištění latrín, zametání ulic, úklid odpadků či vydělávání kůží. Výjimkou nejsou znásilnění, bití nebo odpírání nároku na pozemky.

Reklama

Související témata:

Doporučované