Hlavní obsah

Na Božím Daru přibylo karavanů, lidé lyžují i bez lanovek

Foto: Pixabay.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Na Božím Daru přibývá karavanů, lidé také zastavené lanovky nahrazují vlastní dopravou auty. I když podle starosty Božího Daru Jana Horníka je snaha dostat se na vzduch pochopitelná, pro město tím vznikají i dodatečné problémy.

Článek

Podle vládních nařízení jsou uzavřené hotely. Někteří návštěvníci hor tak využívají karavany. „V posledních dnech se to rozmohlo. Normálně jde o jednotky karavanů, před pár dny jsem jich napočítal asi deset. Bohužel po některých zůstává na parkovišti nepořádek. Například vylévají obsah z chemických záchodů do přírody,“ popsal Horník.

Protože na městských parkovištích se přes noc neplatí, karavany toho využívají, a město tak z jejich pobytu na horách nemá žádný příjem.

Poblíž areálu jsou přitom i parkovací plochy určené pro karavany. Lidé mohou využít přímo na Klínovci na severní straně parkoviště zřízené jen pro karavany, které má přípojku elektřiny. Podle Martina Kokyho z areálu Klínovec je o parkoviště s přibližně 15 místy v době lyžařské sezony velký zájem, momentálně ho ale kvůli zastaveným vlekům téměř nikdo nevyužívá.

S nelibostí se dívá město i na fenomén lyžařů, kteří místo uzavřených vleků a lanovek volí kyvadlovou dopravu vlastními auty. „Dělo se to i v době, kdy se ještě prodávaly skipasy. Jde o skupiny tří čtyř lidí, kdy jeden z nich jezdí autem a ostatní nabere pod svahem a vyveze je zase na kopec,“ popsal starosta horského města.

Podle Horníka je tento způsob hlavně neekologický. Nejde přitom o jednotlivce, ale desítky aut, které takto jezdí opakovaně nahoru a dolů. A vzhledem k tomu, že i na parkovištích je jedna hodina zdarma, z těchto lyžařů nemají žádný příjem ani provozovatelé areálů, ani město.

Pokud by tento trend měl narůstat, muselo by město podle Horníka zvážit úpravy pravidel pro parkování. „My jsme nechali první hodinu zdarma, aby lidé, kteří nechtějí lyžovat, ale chtějí si jen dojet na Klínovec rozhlédnout se a projít, nemuseli platit. Ale možná to změníme,“ zvažuje starosta Božího Daru.

Současná vládní opatření proti koronaviru se horského města dotýkají velmi výrazně. Boží Dar žije hlavně z turistického ruchu, a to zejména zimního. Nyní, když jsou zavřené hotely a nově nesmí fungovat ani lyžařské areály, přichází o příjmy z poplatků nejen město, ale hlavně sami podnikatelé, kteří jsou odříznutí od příjmů z turismu.

Reklama

Doporučované