Hlavní obsah

V Brazílii je přes 27 tisíc nově nakažených, prezident nechal revidovat data

Foto: Profimedia.cz

Jair Bolsonaro se i v době pandemie setkává s davy lidí, čelí kvůli tomu kritice.

Reklama

Brazilské ministerstvo zdravotnictví v sobotu odstranilo ze svých stránek data týkající se šíření nákazy koronavirem v zemi. Jedna z nejhůře zasažených zemí se rozhodla zrevidovat svá celková čísla.

Článek

Brazílie je druhým největším ohniskem nákazy ve světě. V posledních dnech tamní úřady hlásily rekordní denní bilance nakažených, které byly značně vyšší než v jiných státech.

V počtu úmrtí Brazílie dokonce minulý týden překonala Itálii a už dlouhou dobu je nejhůře zasaženou zemí Latinské Ameriky. Podle posledních dat Univerzity Johnse Hopkinse je na brazilském území evidováno už více než 672 000 případů nákazy koronavirem, celkové číslo ale zmizelo z webových stránek tamního ministerstva zdravotnictví.

„Zveřejněná celková data neodrážejí to, v jakém stavu země momentálně je. Jsou proto zaváděna opatření pro zlepšení hlášení o případech nákazy,“ napsal brazilský prezident Jair Bolsonaro na Twitter poté, co byla v sobotu vypnuta stránka ministerstva zdravotnictví. Po jejím opětovném spuštění je ale patrný zásadní rozdíl; ze stránky kromě celkového počtu potvrzených případů nákazy zmizely také denní, týdenní a měsíční bilance, informovala agentura Reuters.

Na webu je možné dohledat pouze data za posledních 24 hodin, která činí více než 27 000 nově nakažených a 904 nových úmrtí s covid-19.

Více informací, které by osvětlily důvod stažení celkových statistik z očí veřejnosti, neposkytl ani Bolsonaro, ani ministerstvo zdravotnictví. Brazilská prokuratura žádá ministra zdravotnictví, aby jí do 72 hodin vysvětlil, jaký byl důvod změny metodiky. Prokuratura tak chce zjistit, zda nebyl porušen zákon o právu na přístup k informacím, když vláda začala zveřejňovat pouze nejnovější údaje.

Expert ministerstva Carlos Wizard se k situaci vyjádřil listu O Globo, informují NY Times. Nastalé změny okomentoval tím, že spolkové brazilské státy měly údajně poskytovat vládě zkreslené informace a falešnými čísly záměrně zvyšovat státní statistiky.

Mnoho odborníků však věří, že tyto statistiky neodpovídaly skutečnosti z jiného důvodu, počet nakažených v zemi je podle nich mnohem vyšší, než dosud vláda uváděla, jelikož země vykazuje malé množství provedených testů.

Prezident „chřipčička"

Revidování brazilských dat přišlo v době, kdy neustále nabývá na síle kritika prezidenta a jeho přístupu k pandemii. Ten nemoc covid-19 už dříve označil za „chřipčičku“, které se prý například právě on jakožto bývalý sportovec nemusí obávat.

Krajně pravicový Bolsonaro už delší dobu kritizuje rozhodnutí úřadů v některých brazilských státech, které zavedly třeba dodržování rozestupů na veřejnosti nebo povinné nošení roušek. Sám se několikrát účastnil protestů za zrušení těchto omezení a opakovaně se setkává s davy občanů. V pátek dokonce pohrozil opuštěním Světové zdravotnické organizace.

„Za to, co se teď děje, zaplatíme. Za dva nebo tři týdny číslo potvrzených případů vzroste. Není v tom žádná magie. Není tu žádné řešení nebo cokoliv jiného, které by zařídilo, aby na tom Brazílie byla jinak. Situace by vlastně nemohla být horší,“ cituje deník The Guardian Drauzia Varella, onkologa a popularizátora lékařských věd v tisku.

Reklama

Doporučované