Hlavní obsah

V Brazílii se narodilo dítě z dělohy od mrtvé dárkyně. Jde o vůbec první takový porod v historii

V brazilské nemocnici se poprvé v historii lékařství narodilo dítě z dělohy mrtvé dárkyně.Video: Eliška Kolomazníková, AP

 

Reklama

Dvaatřicetiletá Brazilka, která se narodila bez dělohy, jako první na světě porodila živé a zdravé dítě poté, co jí lékaři transplantovali dělohu od mrtvé dárkyně. Zprávu zveřejnili lékaři z Univerzitní nemocnice v Sao Paulu s tím, že stejnou techniku chtějí ještě v tomto roce opakovat.

Článek

Brazilská žena, které lékaři transplantovali dělohu od mrtvé dárkyně, jako první na světě porodila po takovémto zákroku živé dítě. Podle tiskových agentur to uvedli lékaři, jejichž studie byla publikována v odborném časopisu The Lancet. O transplantace dělohy od zemřelých žen se už v minulosti pokoušeli lékaři v několika zemích včetně Česka, porod živého dítěte touto cestou se jim ale nezdařil.

Tehdy dvaatřicetileté ženě byla podle vedoucího lékaře studie Daniho Ejzenberga z Univerzitní nemocnice v Sao Paulu transplantována děloha v září 2016. V prosinci 2017 porodila zdravou holčičku, kterou lékaři přivedli na svět císařským řezem v 36. týdnu, kdy vážila 2550 gramů. Podle Ejzenberga může tento úspěch přinést významné rozšíření počtu transplantací.

„Počet lidí ochotných a připravených darovat orgány po své smrti je mnohem vyšší než živých dárců, což nabízí mnohem širší skupinu dárců,“ uvedl brazilský lékař v prohlášení. Dodal však, že je nutné porovnat výsledky transplantací děloh od živých a mrtvých dárkyň. Techniku transplantací je podle něj možné nadále vylepšovat.

Podle agentury Reuters dosud vědci popsali 11 případů narození živých dětí matkám, jimž darovala dělohu žijící příbuzná. První takový porod se povedl v roce 2013 ve Švédsku. Česko se předloni v dubnu stalo šestou zemí světa, kde lékaři provedli transplantaci dělohy od žijící příbuzné.

Reklama

Doporučované