Hlavní obsah

V Břeclavi je další pacient, který se zřejmě nakazil západonilskou horečkou v Česku

Ilustrační snímek.

Reklama

Nemocnice Břeclav dočasně zastavila odběry krve na transfuzním oddělení.

Článek

Testy potvrdily západonilskou horečku u muže, který je hospitalizovaný v Nemocnici Břeclav. Ve stejné nemocnici zemřela na stejnou diagnózu dvaasedmdesátiletá žena.

Ta byla prokazatelně první pacientkou, která se nakazila nemocí na českém území. Také druhý muž podle informací ČTK nepobýval v zahraničí, nakazil se tedy zřejmě také v tuzemsku.

Mluvčí nemocnice Táňa Svobodová uvedla, že byly dočasně zastaveny odběry krve na transfuzním oddělení.

Nový pacient se západonilskou horečkou je v současnosti na infekčním oddělení. „Je už ve stabilizovaném stavu. O jeho propuštění se uvažuje,“ uvedla Svobodová.

Nemocnice další opatření nechystá. „Choroba je přenositelná pouze určitým druhem komárů. Zatím nebyl prokázán přenos z člověka na člověka,“ podotkla mluvčí.

Břeclavská nemocnice zatím nebude krev od pacientů odebírat, ale bude ji nejspíš nakupovat. Podle mluvčí nyní jedná s hygieniky, kteří by měli vydat doporučení dalšího postupu týkajícího se provozu transfuzního oddělení.

Západonilskou horečku způsobuje vir označovaný jako západonilský virus, který přenášejí zejména komáři rodu culex. Inkubační doba je tři až 14 dnů.

Virus může dětem, starším lidem a lidem s oslabeným imunitním systémem způsobit encefalitidu či meningitidu. Při závažném onemocnění hrozí u rizikových pacientů i smrt. U zdravých lidí nemoc často vyvolá jen příznaky připomínající chřipku, jedno procento nakažených prodělá zánět mozku nebo mozkových blan.

Podle odborníků je virus opakovaně nalézán i u komárů, ptáků nebo koní v Česku. Mnozí považovali jen za otázku času, kdy se nakazí někdo přímo v tuzemsku. V Řecku, Itálii, Maďarsku, Srbsku a dalších evropských státech je letos podle odborníků abnormálně vysoký počet případů této choroby.

Západonilskou horečkou se v minulosti v roce 2007 na Kypru nakazil i populární herec Pavel Nový. Několik měsíců strávil v rehabilitačním ústavu v Kladrubech, kde se znovu učil chodit.

Reklama

Doporučované