Hlavní obsah

V Británii chtějí zavést poplatek za kelímky na kávu, časem je možná zakážou úplně

V Británii chtějí zavést poplatek za jednorázové kelímky na kávuVideo: AP

 

Reklama

Velká Británie chce nově zavést poplatek za jednorázové kelímky na kávu. Důvodem je velká spotřeba a následný dopad na životní prostředí.

Článek

Každou minutu Britové vyhodí asi 500 jednorázových kelímků na kávu. Ročně se pak v Británii spotřebuje na 2,5 miliardy kusů, přičemž jen jeden ze 400 je řádně recyklován. Pro zdejší životní prostředí to znamená velký problém. Recyklace kelímků je navíc poměrně nákladná a v zemi fungují pouze čtyři speciální recyklační zařízení.

V minulosti Britové zavedli poplatek také na plastové tašky v obchodech. Jejich spotřeba se poté snížila o 83 %. Podobné výsledky si slibují rovněž v případě poplatku za kelímky.

Pokud by byl poplatek zaveden, cena kávy v kelímku by se zvedla o deset procent. Například za střední cappuccino v jednom z oblíbených kavárenských řetězců by místo v přepočtu 70 korun zaplatili milovníci kávy 77 korun. Možná, že to tak bude pro Brity dostatečná motivace.

Získané peníze z poplatků by měly sloužit k rozšíření a zlepšení recyklačních kapacit. V případě, že by se spotřeba kelímků do roku 2023 nesnížila, zákonodárci je chtějí zakázat úplně.

Reklama

Související témata:

Doporučované