Hlavní obsah
Online

Za týden přibyly dva miliony lidí s koronavirem, Evropa zpřísňuje

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Za minulý týden přibyly ve světě téměř dva miliony lidí nakažených koronavirem, což je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) dosud nejvyšší týdenní bilance. Situace se horší zejména v Evropě, kde rychle přibývá úmrtí s covidem-19 a řada zemí kvůli tomu zpřísňuje restriktivní opatření.

- Britský premiér Boris Johnson představil nová opatření v boji proti pandemii koronaviru. Nově hospody, bary a restaurace zavírají ve 22 hodin, v podnicích bude možné být pouze u stolu. Pokud je to možné, Britové mají pracovat z domova. Povinné zakrytí dýchacích cest platí pro personál maloobchodů, zákazníků taxi a zaměstnance i zákazníky pohostinství.

- Německo zřejmě ve středu zařadí prakticky celou Českou republiku mezi rizikové oblasti a bude pro vstup na své území vyžadovat test na koronavirus, nebo karanténu. Českým novinářům to dnes v Bruselu řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček. Česko podle něj jedná o výjimkách například pro přeshraniční pracovníky. Německo již nyní považuje za epidemiologicky rizikové oblasti Prahu a Středočeský kraj, píše ČTK.

- Brazílie eviduje dalších 13 439 nových případů nákazy koronavirem a dalších 377 pacientů s onemocněním covid-19 zemřelo. V největší jihoamerické zemi, která má přibližně 210 milionů obyvatel, se od začátku pandemie podle oficiálních údajů nakazilo více než 4,5 milionu lidí, z toho 137 272 nákaze podlehlo.

  • Boris Johnson: Musíme jednat teď

    Ve večerním projevu britský premiér Boris Johnson uvedl, že opatření musel zpřísnit, aby zastavil šíření koronaviru. Doplnil však, že restrikce nezastaví ekonomiku.

    „Musíme jednat teď… takto můžeme lidi nechat pracovat, můžeme mít otevřené obchody a školy a můžeme umožnit naší zemi posouvat se kupředu, zatímco budeme spolupracovat při potlačení viru,“ uvedl Johnson k opatřením, která dříve představil v parlamentu.

  • EU odkládá summit, jeho předsedající Charles Michel je v karanténě

    Evropská unie odkládá svůj mimořádný summit, který se podle původních plánů měl konat v Bruselu tento čtvrtek a pátek. Předseda Evropské rady Charles Michel, který vrcholné schůzky vede, je v karanténě poté, co testy u jednoho z členů jeho ochranky prokázaly koronavirus. Nový termín summitu byl stanoven na 1. a 2. října.

  • Nizozemsko zařadilo ČR kvůli koronaviru mezi rizikové země

    Nizozemsko zařadilo celou Českou republiku kvůli šíření koronaviru mezi rizikové země. Lidé z Česka musí po příjezdu do Nizozemska nastoupit do karantény, a to i v případě, kdy mají negativní test na nemoc covid-19. Vyplývá to z webu českého ministerstva zahraničí. Už před týdnem zařadilo Nizozemsko mezi rizikové oblasti samotnou Prahu.

    „Osoby, které přijíždějí do Nizozemska z České republiky, nikoliv pouze z Prahy, by se měly neprodleně odebrat do desetidenní karantény. A to i v případě, když nemají žádné příznaky onemocnění covid-19 nebo pokud měly negativní test na covid-19,“ oznámilo dnes ministerstvo. Lidem z Nizozemska pak tamní úřady doporučují, aby do České republiky nyní cestovali pouze v nezbytných případech.

  • Ceremoniál předání Nobelových cen bude značně omezen

    Slavnostní předání Nobelových cen za mír, které se každoročně koná 10. prosince v norské metropoli Oslo, se letos kvůli koronavirové krizi uskuteční ve velmi omezené formě. Ceremoniálu se bude smět zúčastnit jen asi 100 hostů, místo obvyklých zhruba 1000 lidí, informovala dnes norská televize NRK. Bez slavnostního předání medailí a diplomů se budou muset obejít i laureáti prestižního ocenění za lékařství, fyziku, chemii, literaturu a ekonomii.

  • Fauci: 200 tisíc mrtvých v USA je ohromující a alarmující číslo

    Podle předního amerického epidemiologa Anthonyho Fauciho je 200 000 mrtvých v USA „alarmující a ohromující“. Myslí si ale, že kritická situace jako na jaře se nemusí v nadcházejícím chladném období opakovat.

    Koronavirem se v USA do nynějška infikovalo 6,86 milionu lidí, z nich 200 005 zemřelo. Agentura AP ovšem upozorňuje, že smrtelná bilance v USA bude ve skutečnosti mnohem vyšší, protože mnoho úmrtí způsobených covidem-19 bylo připsáno jiným příčinám, a to zejména v rané fázi pandemie, kdy testování nebylo tak rozšířené.

  • Ministři EU se zatím neshodli na sjednocení covidových semaforů

    Státy Evropské unie se chtějí dohodnout na sjednocení pravidel pro posuzování epidemiologicky rizikových oblastí a přijímání restrikcí, zatím však mezi nimi zůstávají některé neshody.

    Po jednání unijních ministrů pro evropské záležitosti to novinářům řekl německý zástupce Michael Roth, jehož země teď Unii předsedá. Všechny unijní země podle něj daly najevo, že chtějí předejít opakování chaotické situace při jarním zavírání hranic.

  • Putin chce uspořádat konferenci o vakcíně proti covidu-19

    Ruský prezident Vladimir Putin ve virtuálním vystoupení před VS OSN vyzdvihl nutnost globální spolupráce v době pandemie a navrhl uspořádání mezinárodní konference o vakcíně proti covidu-19.

    Podle Putina je nezbytné, aby přístup k vakcíně měli obyvatelé všech zemí. Rusko je podle něj připravené jednat s ostatními státy a mezinárodními strukturami o dodávkách ruské vakcíny; někteří experti ve světě se k ní ovšem staví skepticky.

  • Jordánsko má rekordní přírůstek nakažených od začátku pandemie

    Jordánsko za uplynulý den zaznamenalo dalších 634 případů nákazy novým koronavirem, což je nejvíce od začátku pandemie. S odvoláním na tamní ministerstvo zdravotnictví o tom informovala agentura Reuters. Zhruba desetimilionové Jordánsko od začátku pandemie covidu-19 zaznamenalo 5679 případů nákazy a 33 úmrtí s koronavirem.

    „Tak obrovský nárůst ukazuje, že osobní opatření, jako jsou rozestupy a nošení roušek, jsou pro ochranu našeho lidu zásadní,“ uvedl v prohlášení ministr zdravotnictví Saad Džábir.

  • Španělsko hlásí dalších 10 799 nakažených koronavirem

    Španělské ministerstvo zdravotnictví oznámilo dnes dalších 10 799 nakažených koronavirem SARS-CoV-2 a 241 nových úmrtí spojených s nemocí covid-19. Informoval o tom deník El País. Od počátku pandemie tato země zaznamenala 682 267 nakažených, a je tak osmá nejhůře zasažená na světě. V počtu úmrtí spojených s covidem-19 je Španělsko deváté (30 904).

  • Počet mrtvých s koronavirem v USA přesáhl 200 tisíc

    Ve Spojených státech zemřelo více než 200 000 lidí nakažených koronavirem. Vyplývá to z aktuální statistiky zveřejněné na internetových stránkách Univerzity Johnse Hopkinse, která se vývojem pandemie covidu-19 dlouhodobě zabývá.

    Spojené státy jsou co do počtu nakažených i mrtvých nejvíce zasaženou zemí světa. Koronavirem se tam do nynějška infikovalo 6,86 milionu lidí, z nich 200 005 zemřelo.

  • Čínský prezident vyzval k solidaritě během pandemie covidu-19

    K solidaritě během pandemie covidu-19 v úterý vyzval čínský prezident Si Ťin-pching v předem nahraném projevu v rámci všeobecné rozpravy 75. zasedání Valného shromáždění OSN. Dodal, že jakýkoli pokus pandemii politizovat by měl být odmítnut.

    Tato poznámka byla zastřenou kritikou Spojených států, napsala japonská tisková agentura Kjódó. Americký prezident Donald Trump v úterním projevu žádal, aby OSN pohnala Čínu k zodpovědnosti za to, že „vypustila tento mor do světa“.

  • Bolsonaro v OSN hájil svůj postoj ke covidu-19 i k Amazonii

    Brazilský prezident Jair Bolsonaro v úterní rozpravě Valného shromáždění OSN opět hovořil o údajné dezinformační a lživé kampani vůči jeho vládě kvůli amazonským deštným pralesům. Bolsonaro také hájil postoj své vlády k nynější pandemii covidu-19, v níž je Brazílie třetí nejhůře zasaženou zemí světa v počtu nakažených a druhou v počtu úmrtí.

    Prezident posléze obvinil „některé segmenty médií“, že virus zpolitizovaly a šířily paniku mezi obyvatelstvem. „S hesly jako ‚zůstaňte doma‘ či ‚ekonomiku vyléčíme později‘ vnesly do země sociální chaos,“ dodal.

  • Trump: OSN musí pohnat Čínu k odpovědnosti kvůli covidu-19

    Organizace spojených národů musí pohnat Čínu k odpovědnosti za její přístup k pandemii onemocnění covid-19, řekl dnes ve svém virtuálním projevu k Valnému shromáždění OSN americký prezident Donald Trump. Pětasedmdesát let po konci druhé světové války a založení OSN se svět podle něho znovu pustil do globálního boje, a to s nemocí.

    „Vedeme zatvrzelý boj proti neviditelnému nepříteli - čínskému viru, který si v 188 zemích vyžádal nesčetné lidské životy,“ prohlásil šéf Bílého domu. „Čínská vláda a Světová zdravotnická organizace, kterou Čína prakticky ovládá, chybně prohlašovaly, že není důkaz o přenosu z jednoho člověka na druhého,“ řekl. „Později chybně tvrdily, že lidé bez symptomů nemoc nepřenášejí,“ uvedl také Trump.

  • Za minulý týden se koronavirem nakazily dva miliony lidí

    Za minulý týden přibyly ve světě téměř dva miliony lidí nakažených koronavirem, což je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) dosud nejvyšší týdenní bilance. Situace se horší zejména v Evropě, kde rychle přibývá úmrtí s covidem-19 a řada zemí kvůli tomu zpřísňuje restriktivní opatření.

    Podle specializovaného webu americké Univerzity Johnse Hopkinse se na světě nakazilo koronavirem již přes 31,3 milionu lidí a s covidem-19 jich zemřelo přes 965 000. WHO uvedla, že nejvyšší přírůstek mrtvých s covidem-19 zaznamenala minulý týden Evropa. Ve srovnání s týdnem od 7. do 13. září jich přibylo 27 procent. V Severní a Jižní Americe se za minulý týden nejvíce zvýšil počet nakažených, a to o 38 procent.

  • Írán má nejvyšší denní nárůst případů koronaviru od února

    V Íránu se v minulých 24 hodinách potvrdila nákaza koronavirem u 3712 lidí. Oznámilo to tamní ministerstvo zdravotnictví. Jde o nejvyšší denní nárůst zaznamenaný v této blízkovýchodní zemi od února. Vládní zmocněnec pro řešení epidemie řekl, že Íránu hrozí třetí vlna nákazy.

    V zemi se virus potvrdil zatím u 429 193 lidí. Podle ministerstva zdravotnictví v minulém dni s covidem-19 zemřelo 178 pacientů, takže celkově má Írán od února 24 656 úmrtí. První případy nákazy i úmrtí Írán zaznamenal 19. února.

  • Británie musí jednat, aby nedošlo ke katastrofě, řekl Johnson

  • Premiér Johnson představil přísnější opatření, restaurace zavřou ve 22 hodin

    Britský premiér Boris Johnson představil nová opatření v boji proti pandemii koronaviru. Nově hospody, bary a restaurace zavírají ve 22 hodin, v podnicích bude možné být pouze u stolu. Pokud je to možné, Britové mají pracovat z domova. Povinné zakrytí dýchacích cest platí pro personál maloobchodů, zákazníky taxi a zaměstnance i zákazníky v pohostinství.

    Od pondělí se svateb může účastnit pouze patnáct osob, pohřbů maximálně třicet lidí. Aktivit ve vnitřních sportovištích se může účastnit maximálně šest lidí, to stejné platí i pro návštěvy, nařízení má platit až šest měsíců. Návrat diváků na sporty je odložen. Podnikům bude uložena pokuta 10 000 liber a hrozí jim i uzavření, pokud poruší tato opatření. Pokuty hrozí i lidem, kteří nemají zakryté dýchací cesty v obchodech, supermarketech, veřejné dopravě, taxislužbách a ve vnitřních pohostinstvích, a to až ve výši 200 liber.

  • Británie zpřísňuje opatření, Johnson pohrozil armádou v ulicích

  • Vídeň chce testovat přímo na školách, rozešle 600 000 testů

    Rakouské hlavní město Vídeň chce žáky a učitele, u nichž se objeví podezření z nákazy koronavirem, testovat přímo na školách. Příští týden dostanou 600 000 testovacích sad, informovali dnes podle agentury APA rakouský ministr školství Heinz Fassmann a vídeňský radní pro zdravotnictví Peter Hacker. Riziko šíření viru SARS-CoV-2 je nyní nejvyšší právě ve Vídni, v Dolních Rakousích a na západě země.

    Vídeň do škol pošle testy, které fungují na principu kloktání. Oproti testu, při kterém se sbírají stěry z nosu či hrdla, není podle rakouských médií tak nepříjemný, je levnější a výsledky jsou k dispozici do 24 hodin. Po kloktání se zvláštní solný roztok s částečkami z krku vyplivne a laboratoř jej následně zanalyzuje. Test vyvinutý ve vídeňských laboratořích má potřebné certifikáty, podle některých kritiků ale není jasné, do jaké míry je spolehlivý.

  • Pendleři doufají, že Německo při zavření hranic umožní výjimku

    Pendleři z česko-německého pohraničí, kteří jezdí za prací denně do Německa, doufají, že pokud země omezí cesty z Česka kvůli riziku nákazy koronavirem, dostanou pendleři opět výjimku. ČTK to dnes řekl Jan Průha ze sdružení Pendleři bez hranic. Ministr zahraničí Tomáš Petříček dnes oznámil, že Německo uvažuje o zařazení České republiky mezi rizikové oblasti a bude při vstupu z Česka na své území vyžadovat test na koronavirus nebo karanténu.

Reklama

Hlavní zprávy