Hlavní obsah

V Británii se koronavirem nakazila kočka. Nejspíš od svých majitelů

Foto: Profimedia.cz

Riziko nákazy je u domácích mazlíčků spíše malé a nemoc má mírnější průběh.

Reklama

Koronavirus se nevyhýbá ani domácím mazlíčkům. Pozitivní test na covid-19 vyšel nedávno kočce z britského Surrey. Jde o první případ přenosu z člověka na zvíře ve Spojeném království.

Článek

Veterinář kočku vyšetřil s podezřením na herpesvirózu, posléze u ní provedl test na covid-19 v rámci výzkumného programu vědců z Univerzity v Glasgow, který probíhá napříč celou zemí. Infekci pak potvrdila laboratoř britské Agentury pro zdraví zvířat a rostlin (Apha).

„Následné vzorky testované v laboratoři Apha ve Weybridge potvrdily, že kočka byla infikována také virem SARS-CoV-2, který u lidí způsobuje nemoc covid-19,“ uvedla pro deník Telegraph Yvonne Doylová z britského ministerstva zdravotnictví a sociální péče.

„Skutečně jde o první takový případ ve Velké Británii. Neměl by ale vyvolat paniku,“ dodává Doylová.

„Podrobné vyšetřování naznačuje, že infekce se v tomto případě rozšířila z člověka na zvíře, nikoliv naopak. V tuto chvíli neexistuje důkaz, že by se lidé mohli nakazit od domácích zvířat,“ vysvětluje.

„Lidé by si měli v souladu s obecnými hygienickými doporučeními pravidelně umývat ruce. A to jak před kontaktem se zvířetem, tak i po něm.“

Dotyčná kočka i její majitelé se už z nemoci covid-19 uzdravili.

Případ byl oznámen Světové organizaci pro zdraví zvířat (OIE) v souladu s mezinárodními dohodami. Několik málo potvrzených případů ohlásily od vypuknutí epidemie i další země.

První pes na světě, který se nakazil koronavirem, byl sedmnáctiletý pomeranian v Hongkongu. Pes zemřel asi týden poté, co byl propuštěn z karantény. Není ale jasné, zda zemřel v důsledku nemoci covid-19, jelikož u něj nebyla provedena pitva. V USA se zase nakazila tygřice z newyorské zoo v Bronxu. U všech nakažených zvířat se prokázalo, že nemocí se nejprve infikoval člověk, se kterým pak přišla do styku.

Podle šéfky britských veterinářů Christine Middlemissové vykazují zvířata obvykle mírné příznaky a z nemoci se rychle uzdraví.

Někteří vědci přitom v dubnu varovali britskou vládu před možným přenosem nemoci skrze srst domácích mazlíčků. „Blízký kontakt jako je mazlení, péče o zvířata, krmení a olizování, mohou umožnit přenos viru,“ stálo v oficiálním prohlášení veterinářů.

Podle Williama Weira z Centra pro výzkum virů (CVR) na Univerzitě v Glasgow to ale není tak jednoznačné. „V současné době neexistuje důkaz, že kočky, psi nebo jiná domácí zvířata hrají v epidemiologii lidských infekcí SARS-CoV-2 jakoukoliv roli,“ vysvětluje pro britský deník Daily Mail. „Faktory, které určují, proč je jeden druh k viru náchylnější a druhý odolnější, nejsou v současné době známy, ale pravděpodobně nám v budoucnu odhalí více o tom, jak se tento virus šíří a způsobuje nemoc.“

Vědci z CVR zatím prokázali, že k viru jsou náchylnější kočky, fretky a křečci, zatímco kachny, kuřata a prasata jsou odolnější.

Reklama

Doporučované