Hlavní obsah
Online

Britská Dolní sněmovna opět jedná. Johnson vyzval opozici k vyvolání hlasování o nedůvěře

Foto: Profimedia.cz

Rozhodnutí o ukončení schůze a zahájení nového zasedání až 14. října bylo podle rozhodnutí nejvyššího soudu neplatné.

Reklama

aktualizováno •

Po dvoutýdenní pauze se dnes do sněmovních lavic vrátili členové dolní komory britského parlamentu. Britský premiér Boris Johnson ve svém projevu vyzval opozici, aby vyvolala hlasování o nedůvěře, pokud strany chtějí, aby proběhly předčasné volby.

Článek

Britský premiér Boris Johnson ve sněmovně po příletu z Valného shromáždění OSN prohlásil, že respektuje včerejší rozhodnutí soudu, podle kterého zavedením parlamentní přestávky porušil zákon. Johnson ale zároveň uvedl, že s verdiktem nesouhlasí.

U sněmovního pultu se Johnson během své řeči především opřel do opozice a jejího lídra, předsedy labouristů Jeremyho Corbyna. Ten podle něj neustále mění názor – nejprve prý chtěl předčasné volby, pak je ale v hlasování odmítl.

Britský ministerský předseda zároveň vyzval opozici, aby v průběhu dnešního zasedání podala návrh k vyslovení nedůvěry vládě. Projednání návrhu by Johnson umožnil i v případě, že by s ním přišla některá z menších opozičních stran. Pokud to udělají, hlasování podle něj může proběhnout už zítra. Prioritou je ale podle Johnsona dotáhnout brexit do konce, aby se země mohla znovu zabývat problémy občanů.

Předseda labouristů Jeremy Corbyn v reakci na premiérův projev uvedl, že volby podpoří v momentě, kdy Johnson odsouhlasí odklad termínu brexitu. Dnešní proslov Borise Johnsona si podle Corbyna zaslouží stejné označení jako to, kterým soud popsal parlamentní přestávku – „bezvýznamný, neúčinný a který by měl být zrušen“.

Premiér neměl podle Corbyna žádný důvod k tomu, aby jednání parlamentu přerušil. Johnson měl podle něj po vynesení soudního verdiktu rezignovat na funkci.

Opozice se podle Johnsona bojí čelit názoru veřejnosti, což je podle něj nedemokratické. Britský premiér chce voličům nabídnout „život po brexitu”.

Úterní rozhodnutí nejvyššího soudu nemá přímý vliv na chystaný odchod Británie z Evropské unie. Poslanci nicméně nyní budou moci do brexitové strategie premiéra Johnsona opět zasahovat.

  • Johnson: Rozhodnutí soudu respektuji, nebylo ale správné

    Britský premiér Boris Johnson ve sněmovně prohlásil, že se někteří členové parlamentu snaží u soudu blokovat brexit. Během projevu se opřel do opozice – ta podle něj brzdí jednání o odchodu z EU. Předseda labouristů Jeremy Corbyn podle něj neustále mění názor. Nejprve chtěl podle Johnsonových slov předčasné volby, pak je ale v hlasování odmítl.

    Premiér zároveň vyzval opozici, aby podala návrh k vyslovení nedůvěry vládě. Pokud to udělá, hlasování podle něj může proběhnout už zítra. Prioritou je ale podle Johnsona dotáhnout brexit do konce, aby se země mohla znovu zabývat problémy občanů.

  • Britský premiér se zaručil, že poslancům předloží ke schválení jakýkoliv další návrh brexitové smlouvy

    Premiér Johnson slíbil, že parlamentu předloží návrh brexitové smlouvy ke schválení, pokud se mu nějakou podaří vyjednat. Odpověděl tak na dotaz konzervativní poslankyně Victorie Prentisové, zda tvrdě pracuje na získání brexitové dohody a zda budou mít poslanci Dolní sněmovny příležitost o další smlouvě hlasovat. Johnson podle svých slov doufá, že pokud získá dohodu, která by vyhovovala sněmovně i Británii, dočká se od poslanců souhlasu.

  • Labouristé se připravují na další pokus konzervativců přerušit jednání parlamentu

    Labourističtí poslanci by se podle textové zprávy jednoho z nich měli připravit na zítřejší pravděpodobný pokus Konzervativní strany odhlasovat přerušení parlamentní schůze metodou „udělení volna“, tedy v podstatě parlamentních prázdnin. Jde však o jiný způsob než v úterý soudem zneplatněné ukončení schůze. Jeden z labouristických poslanců tedy ve zprávě vyzývá své kolegy, aby se ve čtvrtek ráno dostavili do sněmovny pro případ, že by konzervativci vyvolali hlasování.

  • Boris Johnson právě dorazil do Dolní sněmovny

    Podle informací britské novinářky Pippy Crerarové vstoupil britský premiér do budovy parlamentu vedlejším vchodem, aby se vyhnul protestujícím.

  • Podívejte se, jak Cox v emotivní výměně názorů označil Dolní sněmovnu za „ostudu“

    Po konstatování jednoho z poslanců, že byla obnovena parlamentní suverenita a poslanci určí, co se bude dál dít s brexitem, Cox prohlásil, že tento parlament už nemá morální právo zasedat, když třikrát odmítl brexitovou dohodu i předčasné volby. „Tento parlament je mrtvý parlament,“ dodal prokurátor a za nesouhlasných výkřiků mnoha přítomných označil Dolní sněmovnu za ostudnou.

  • Novinář BBC: Společnost výrobců a prodejců motorů tvrdí opačné věci než Gove

    Kancléř Lancasterského vévodství Michael Gove dnes řekl sněmovně, že automobilový průmysl je připraven na brexit bez dohody.

    Jak poznamenal Faisal Islam z BBC, to není to, co Společnost výrobců a prodejců motorů uvedla tento týden.

    „Před dvěma dny v tiskové zprávě šéf automobilové lobby Hawes řekl: ‚Brexit bez dohody by měl okamžitý a zničující dopad na průmysl, podkopal by konkurenceschopnost a způsobil nevratné a vážné škody,“ napsal Islam na Twitter.

  • Brake: Bude Británie po brexitu bezpečnější?

    Mluvčí Liberálně demokratické strany Tom Brake se ptá, jak bude Británie bezpečnější než dříve, když policie v případě, že k dohodě o brexitu nedojde, nebude mít přístup k evropským databázím trestných činů.

    „Protože personál pohraniční síly bude mít další nové pravomoci,“ odvětil Gove.

  • Stínový ministr pro brexit: Podniky nejsou na brexit bez dohody připravené

    Stínový ministr pro brexit, sir Keir Starmer, odpověděl Goveovi, že podniky nepovažuje za dobře připravené na brexit bez dohody. Minulý týden s vedoucími podniků diskutoval a jejich hlavním zájmem bylo to, jak špatně připravené podniky jsou.

    „Nechat zemi nepřipravenou na brexit bez dohody je neodpustitelné,“ dodal.

  • Gove: V diskusích s EU došlo v posledních týdnech k významnému posunu

    Právě začal projev kancléře Lancasterského vévodství Michaela Govea, který je odpovědný za plánování brexitu bez dohody.

    Gove prohlásil, že v rozhovorech s EU o brexitu došlo v posledních týdnech k „významnému posunu“. EU podle něj dříve tvrdila, že dohodu o vystoupení nelze změnit. Nyní je však otevřena jejímu pozměnění. Irská pojistka měla rovněž být nedotknutelná. Teď EU podle Govea říká, že je možné ji změnit.

  • The Guardian: Johnson by mohl takticky rezignovat

    Premiér Johnson by mohl takticky rezignovat. Informoval o tom web The Guardian. Tím by přiměl královnu, aby učinila předsedou vlády Jeremyho Corbyna. Poté by Johnson mohl porazit vládu na základě hlasování o nedůvěře vládě a zbývalo by mu jen počkat na volby, které by mohly být jen o několik týdnů později.

  • Barber: Na odchod z EU 31. října to nevypadá

    Generální prokurátor Geoffrey Cox v rozpravě s poslanci odmítl, že by se soudní rozhodnutí dalo označit za „ústavní puč“. Tak ho podle britského tisku komentoval Jacob Rees-Mogg, který za kabinet dojednává program Dolní sněmovny.

    „Geoffrey Cox se rozohnil o tomto „mrtvém parlamentu“, ale při interpelaci od Nicka Bolese připustil, že vláda tzv. Bennův akt nakonec respektovat bude, pokud nebude uzavřena dohoda s brexitem s EU. Výsledek: Momentálně to nevypadá, že Velká Británie 31. října odejde,“ napsal na Twitter Lionel Barber z Financial Times.

  • Corbett: Za kolaps cestovky Thomas Cook částečně může brexit

    Labouristický poslanec Richard Corbett chce zdůraznit, že kolaps zkrachovalé letecké společnosti Thomas Cook se částečně dá připsat na vrub brexitu. Ochrana klientů vůči zrušení letů a následné vrácení peněz jsou ale podle něj možná jen díky právu EU (směrnice o souborných službách pro cesty, která se vztahuje na všechny země EU).

  • Ministr kultury hájí dotaci společnosti Hacker House

    Ministr kultury Matt Warman odpověděl na mimořádnou interpelaci ohledně grantu ve výši 100 000 liber (3 miliony Kč) pro Hacker House – společnost vedenou Jennifer Arcuriovou, blízkou přítelkyní Borise Johnsona.

    Warman potvrdil, že Hacker House dotaci obdržel. Kulturní oddělení podle něj nyní prověřuje, zda byl tento grant udělen řádně.

  • Cox: Vláda brzy přijde s návrhem na volby

    Britský generální prokurátor Geoffrey Cox dnes řekl členům Dolní sněmovny, že vláda jim už brzy znovu předloží návrh na vypsání předčasných voleb. Poslance podle agentury Reuters vyzval, aby tento krok podpořili.

    Opoziční předák Jeremy Corbyn sice v úterý označil volby za jedinou cestu z politické krize, konat se ale podle něj mají teprve tehdy, až nebude ve hře scénář brexitu bez dohody. Předčasné volby už poslanci předtím odmítli.

  • Peston: Haleová může brzy rozhodovat znovu

    Podle novináře ITV Roberta Pestona premiér Johnson stále věří, že se může vyhnout tzv. Benn Actu, tedy zákonu, který vyžaduje, aby předseda vlády požádal o prodloužení lhůty pro brexit, pokud do 19. října nevznikne dohoda s EU. Tu poté musí schválit britská Dolní sněmovna.

    „Vypadá to, že se (předsedkyně nejvyššího soudu) Haleová a nejvyšší soud do konce října vrátí do akce, aby rozhodly v dalším závažném sporu mezi premiérem a parlamentem,“ napsal Peston na Twitter. „Ledaže by se poslanci rozhodli, že jediným bezpečným způsobem, jak se vyhnout brexitu bez dohody 31. října, je nahrazení Johnsona jako premiéra,“ dodal.

  • Cox: Vláda se nepokusí znovu přerušit práci parlamentu

    „V nadcházejících dnech zvážím, zda je ve veřejném zájmu širší zveřejnění mé právní rady poskytnuté vládě,“ uvedl Cox. Vyloučil přitom, že by se vláda rozhodla znovu přerušit práci parlamentu způsobem, který by nebyl v souladu s úterním verdiktem nejvyššího soudu.

    Cox zdůraznil, že kabinet vždy jednal v dobré víře. Kritici ale postup vlády označili za snahu umlčet parlament v kritické době před termínem brexitu 31. října.

  • SNP: 68 % Skotů si přeje Johnsonovu rezignaci

    Drtivá většina lidí ve Skotsku věří, že by Boris Johnson měl rezignovat na pozici předsedy vlády kvůli nezákonnému přerušení zasedání parlamentu.

    „Budeme jednat tak, abychom zastavili Johnsonovy plány na brexit bez dohody. Chceme co nejrychleji umožnit volby,“ píše na Twitteru Skotská národní strana.

  • Cox Dolní sněmovnu označil za „mrtvou“

    K poslancům nejprve promluvil generální prokurátor Geoffrey Cox, který prohlásil, že vláda respektuje úterní verdikt nejvyššího soudu, který označil vynucenou parlamentní přestávku původně plánovanou na pět týdnů za nezákonnou a od začátku neplatnou. Dolní sněmovnu ovšem Cox v emotivní výměně názorů zároveň označil za „mrtvou“ a za „ostudu“, protože poslanci třikrát odmítli návrh brexitové dohody a nesouhlasili ani s předčasnými volbami.

Reklama

Hlavní zprávy