Hlavní obsah

V Británii zachránili díky očkování 6000 životů, ukazuje studie

Foto: Profimedia.cz

Ve Velké Británii už bylo podáno nejméně 29 milionů dávek očkování proti koronaviru.

Reklama

Studie anglického úřadu pro veřejné zdraví ukázala, že britský vakcinační program zabránil do konce února zhruba 6000 úmrtím ve věkové skupině nad sedmdesát let.

Článek

Anglický úřad pro veřejné zdraví (PHE) odhadl, že očkování zachránilo život 5900 seniorům nad 80 let a zabránilo zbytečné smrti více než dvou set lidí ve věkové skupině 70 až 79 let.

V 67milionové Británii dostaly během prosince a ledna první dávku vakcíny asi čtyři miliony seniorů nad 70 let. Výzkumníci počítali s tím, že trvá zhruba 31 dní, než očkovaný získá plnohodnotnou ochranu před nemocí covid-19. Po uplynutí této doby porovnali počet úmrtí u věkové skupiny nad 70 let s počtem úmrtí, který se očekával, kdyby se v zemi nezačalo očkovat.

Výsledky studie jsou podobné výzkumu vědců z Univerzity ve Warwicku, který vyšel rovněž v pátek. V tomto případě dospěli vědci k závěru, že spuštění očkovacího programu zachránilo ve Velké Británii dokonce 6600 životů, a to ve všech věkových skupinách.

„Vakcíny zachraňují životy,“ reagoval britský ministr zdravotnictví Matt Hancock. „Výsledek studie je připomínkou toho, že bychom se měli nechat očkovat hned, jak se na nás dostane řada.“ Pokud se potvrdí domněnka, že vakcíny snižují riziko přenosu, je pravděpodobné, že zachránily a v budoucnu zachrání daleko více životů, dodává ve studii anglický úřad pro veřejné zdraví.

Spojené království od ledna rapidně zrychlilo očkování. První dávku vakcíny proti covidu dostalo do dnešních dní nejméně 29 milionů lidí, což je nejvíc v Evropě. Druhou dávku dostalo přes 2,7 milionu Britů. Plně očkovaná je již čtvrtina seniorů ve věku osmdesáti a více let. První dávku očkování dostal ve Spojeném království také zhruba každý pátý člověk ve věku 16 až 49 let. Vyplývá to z dat Systému veřejného zdravotnictví NHS. Miliony Britů také v nejbližší době čeká druhá dávka vakcíny.

V poslední době mírně přibylo pozitivních případů mezi dětmi a teenagery. Souvisí to se znovuotevřením škol, které provází povinné testování. Na regionální úrovni křivka nakažených klesá s výjimkou hrabství Yorkshire a Humber. „Musíme zůstat ostražití,“ varovala v souvislosti s nakaženými školáky lékařka Yvonne Doyleová z anglického úřadu pro veřejné zdraví. „Stačí se podívat do Evropy, abychom viděli, jak snadno se situace může zhoršit.“

Reklama

Doporučované