Hlavní obsah

V Británii zotročovali čtveřici Čechů. Soudní líčení provází strach svědků

Obavy provázejí hradecké soudní líčení. Jeden z poškozených si vyžádal videokonferenci, protože se bál obžalovaných.

 

Reklama

Krajský soud v Hradci Králové ve čtvrtek pokračoval v rozplétání složitého případu obchodování s lidmi ve Velké Británii. Dvojice Čechů tam měla zotročovat své čtyři krajany, čímž si měla přijít na skoro 1,5 milionu korun. Ve čtvrtek přes videokonferenci soud vyslechl jednoho z poškozených. Rozsudek by měl padnout v únoru.

Článek

Poškozený, který v případě vystupoval jako svědek, si vyžádal videokonferenci z vedlejší místnosti, neboť měl strach z jednoho z obžalovaných. Soudce jeho žádosti vyhověl, neboť poškozený patří mezi zvlášť zranitelné oběti. Muž popsal, že práci ve Velké Británii mu nabídl známý obžalovaných Feka a Fedáka, oslovil ho na hradeckém hlavním nádraží, kde poškozený tou dobou často pobýval. Nabídl mu, že v Británii bude mít práci a střechu nad hlavou, dostane také letenku a stravu.

„Dostal letenku, nastoupil do letadla a odletěl do Bristolu, tam jsem potkal pana Feka ještě s jedním mužem, přišli mi naproti, vypadali jak normální lidé. Neměl jsem žádné podezření,” popsal začátek poškozený.

V Británii měl spolu s ostatními provádět úklidové práce ve velšském Cardiffu, což také dělal. Uklízeli kanceláře a autobusy. To další však původní nabídce neodpovídalo. Obžalovaný mu podle výpovědi vzal osobní doklady a tvrdil, že je nemá, neboť je poslal někam pryč kvůli zařízení zdravotního pojištění. Poškozeného měl spolu s dalšími také zamykat v domě.

Ladislav Fedák a Roman Feko jsou obžalováni i z toho, že svým zaměstnancům neplatili výplatu, měli si tím přijít na minimálně 1,35 milionu korun. Feko vůči pracovníkům rovněž používal násilí.

„K mojí práci měl časté připomínky, upozorňoval na moji pomalost. Trestal mě pohrůžkami, že nedostanu peníze. Nadával sprostě, hlasitě křičel, urážel, ponižoval, vyčítal, přistupoval k nám hodně blízko. Den před výplatou na mě vytáhl trubku od vysavače a mlátil mě s ní do zad. Bil i kolegu, toho mlátil nejčastěji, on se nebránil. Když pan Feko viděl, že se nikdo nebrání, bil ho, co mu stačily síly,” popisoval před soudem poškozený, který vypovídal i o tom, kterak ho měl Feko sexuálně obtěžovat.

Oba obžalovaní svoji vinu už od začátku popírají. Podle státního zástupce Milana Šimka se však dopustili závažného zločinu obchodování s lidmi. „Ve věci byl vytvořen společný česko-britský vyšetřovací tým. Sdíleli jsme jednotlivé důkazy, což bylo jednodušší. Hrozí jim trest odnětí svobody v době od 5 do 12 let,” uvedl Šimek.

O celou kauzu se zajímají i britská média. Televize BBC sleduje všechna zasedání. Na to čtvrteční poslala dva česko-britské štáby. Britští novináři se dlouhodobě zajímají o obchodování s lidmi, jehož se na území Británie dopouštějí cizinecké gangy.

Líčení s Fekem a Fedákem bude pokračovat i v únoru, kdy by snad měl padnout i rozsudek.

Reklama

Doporučované