Hlavní obsah

V britských supermarketech chybí zboží. Zaměstnanci jsou v nucené izolaci

Foto: Profimedia.cz

V londýnském supermarketu čekaly nakupující prázdné regály.

Reklama

Nejčastěji se britští zákazníci setkávají s nedostatkem masa, pečiva, ovoce či zeleniny. Někde se ale také nedostává toaletního papíru. Desetidenní karanténa narušila i dodavatelské řetězce.

Článek

Británie, kde v posledních týdnech přibývá nakažených koronavirem, se potýká s velkým počtem nařízených izolací, kvůli kterým lidé nemohou docházet do zaměstnání. V zemi hrozí nedostatek potravin v obchodech a paliv, informovala agentura Reuters.

Britské úřady ve středu oznámily 44 104 potvrzených případů nákazy koronavirem za předcházející den. Podle listu The Times je aktuálně v nařízené desetidenní karanténě kvůli kontaktu s infikovaným až milion lidí.

Britský ministr pro podnikání Kwasi Kwarteng uvedl, že ho znepokojuje fenomén, nazývaný médii podle zvuku trasovací aplikace pingdemie, kvůli kterému obchodním řetězcům chybí zaměstnanci. Supermarkety čelí logistickým problémům, nestíhají doplňovat potraviny do regálů nebo musí měnit otevírací dobu.

„Jsme touto situací velmi znepokojeni, ale sledujeme ji,“ odvětil ministr na dotaz ohledně snímků prázdných regálů v některých supermarketech, které kolují na sociálních sítích. Nakupující si v příspěvcích stěžují, že v obchodech chybí maso, pečivo, ovoce, zelenina či toaletní papír. Problémy hlásí společnosti Tesco, Sainsbury’s či Waitrose.

Dodavatelé na pokraji kolapsu

Předseda Britské asociace zpracovatelů masa (BMPA) Nick Allen varoval, že i dodavatelé jsou „na pokraji kolapsu“. Podle šéfa lobbistického obchodního sdružení British Retail Consortium Andrewa Opieho musí britská vláda okamžitě jednat.

„Zaměstnancům a dodavatelům obchodních řetězců, kteří během pandemie sehráli klíčovou roli, by mělo být umožněno pracovat, pokud poskytnou potvrzení o ukončeném očkování nebo negativní test na koronavirus. Musíme zajistit, že si lidé budou moci nakoupit jídlo a další zboží,“ uvedl Opie.

Podle středečního prohlášení britské vlády je ale nepravděpodobné, že by zaměstnanci supermarketů obdrželi výjimku z povinné desetidenní izolace. Podle premiéra Borise Johnsona dostane možnost každodenního testování místo nařízené karantény jen „velmi malý“ počet pracovníků v klíčových sektorech, jako je energetika a telekomunikace.

Upozornění s výzvou k desetidenní karanténě, které vysílá trasovací aplikace britského zdravotnického systému NHS, narušilo i fungování škol a zdravotnického systému.

Reklama

Doporučované