Hlavní obsah

V Brně byly vidět 50 let staré motorky, vznikl nový klub Norton

Foto: Getty Images

Brno.

Reklama

I padesát let staré motocykly značky Norton byly dnes k vidění na parkovišti Technického muzea v Brně, kde se poprvé sešli členové nově vznikajícího klubu Norton v České republice.

Článek

Muzeum zařadilo klub do kruhu svých přátel, řekla ČTK Šárka Motalová z muzea. Po prohlídce muzejní expozice nazvané Brno na dvou kolech odjeli členové na motorkách na svou první vyjížďku po České republice.

Na parkovišti se objevilo 12 motorek, přišlo se na ně podívat několik desítek lidí. „Většina to jsou Nortony ES2 s obsahem 500 kubických centimetrů, které se do České republiky dovážely zhruba od roku 1959 do roku 1961,“ uvedl jeden ze zakladatelů českého klubu Bronislav Havlíček. Podle něj by bez dovozu bylo v České republice asi jen několik desítek kusů Nortonů. „Těmito dodávkami se zvýšil jejich počet na stovky. Další početnou skupinou jsou Nortony Commando s obsahem 750 kubických centimetrů, jsou to takoví střelci, rychlejší jezdci,“ řekl Havlíček.

Podle prezidentky klubu Marcely Havlíčkové existuje v ČR celá řada klubů příznivců motocyklů celosvětově uznávaných značek. „Patří k nim Harley-Davidson, Jawa, které vznikaly a zanikaly. Nyní se k nim přidala značka Norton, která má v České republice spoustu fanoušků a jejíž založení v Anglii sahá až do roku 1898,“ řekla Havlíčková. Klub v ČR nyní buduje členskou základnu, má zhruba 20 členů.

Motorkáři se z Brna vydali do autokempu Zvůle na pomezí jižních Čech a jižní Moravy do takzvané České Kanady. V neděli se opět vrátí na jižní Moravu, kde se zastaví v Šatově u Znojma na prohlídce Areálu československého opevnění a železné opony.

Klub Norton vznikl v roce 1959 a má sídlo v Anglii. Má více než 5000 členů ze 42 států z celého světa. Každý rok pořádá Mezinárodní Rallye NOC v jiném státě. Letos se akce ve Španělsku neuskuteční. Příští rok bude ve Švédsku a v roce 2022 by měla být v České republice.

Reklama

Doporučované