Hlavní obsah

V Brně chystají českou premiéru muzikálu Jane Eyrová

Foto: Shutterstock.com

.

Reklama

Městské divadlo Brno připravuje první české uvedení muzikálu Jane Eyrová podle slavného románu Charlotte Brontëové. Premiéra se měla konat 23. dubna. Pro veřejnost však zatím hrát nelze kvůli opatřením proti šíření koronaviru.

Článek

Román byl mnohokrát zpracován jak na filmovém plátně, tak pro televizní obrazovky, existuje i řada jevištních adaptací. Muzikál měl ve své první verzi premiéru v roce 1995, na Broadwayi jej uvedli v roce 2000. Získal pět nominací na prestižní Cenu Tony, hrál se také v Rakousku a Japonsku. Jeho autory jsou hudební skladatel a textař Paul Gordon a libretista a režisér John Caird.

V režii a překladu Petra Gazdíka se publikum Městského divadla může těšit na Kristýnu Daňhelovou nebo Dagmar Křížovou v titulní roli. Záhadného Edwarda Rochestera hrají Lukáš Janota nebo Lukáš Vlček, jeho hospodyni paní Fairfaxovou Alena Antalová nebo Jana Musilová. Divadelníci slibují výpravné dobové kostýmy a působivou scénu.

Román Jane Eyrová vyšel poprvé v roce 1847. Brontëová v knize vykreslila atmosféru anglického venkova a osudy jeho obyvatel. Hrdinka Eyrová, schovanka a následně guvernantka, se musí vypořádat s těžkými životními zkouškami. Touží po vzpouře proti svazujícím zvyklostem, bojuje s osudem, nakonec dospěje v sebevědomou ženu.

Reklama

Doporučované