Hlavní obsah

V Brně je vystavena bronzová kapsule s podobou exotického ovoce

Foto: Getty Images

Brno.

Reklama

Na Šilingrově náměstí v Brně je ode dneška vystavena kapsule odlitá z bronzu, která se podobá exotickému plodu. Jejím autorem je brněnský sochař Tomáš Medek.

Článek

Kapsule nahradila sochy bronzových žraloků, kteří byli k vidění do půli července. Ve venkovní galerii Šilingrák bude do března příštího roku, sdělila ČTK mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Objekt z bronzu Medek ponechal bez patiny, aby vynikla skutečná barva kovu po opracování. Při práci se inspiroval exotickým plodem. „Při jeho studiu jsem objevil, že jeho semínko je ještě tvarově zajímavější než plod samotný. A když jsem viděl detail jeho struktury zachycený elektronovým mikroskopem, rozhodl jsem se skloubit všechny tři úrovně do jednoho objektu pojednaného organickou strukturou,“ uvedl Medek.

Výroba kapsule trvala rok a půl a podle Dobešové to zpočátku vypadalo, že se objekt nepodaří odlít. „Nakonec se autorovi podařilo najít slévárnu, která se toho nebála. Díky svému vnitřnímu prostoru a organické struktuře musel být objekt rozřezán na mnoho menších dílů, které musely být jednotlivě odlévány, opracovány ze všech stran a pak posvařovány v jeden celek, což je časově i technologicky velmi náročné,“ popsala Dobešová.

Tato fáze podle ní trvala přes půl roku. „Předcházela jí ještě tvorba mockupu, což je model 1:1, který se vytvářel pomocí 3D tiskárny. Zabralo to téměř rok,“ poznamenala Dobešová.

Model poté použili ve slévárně k zaformování. „Galerie Šilingrák se stala známou výstavní síní pro širokou veřejnost a jako každá galerie musí i ta naše výstavy obměňovat. Věřím, že kapsule brněnského sochaře Tomáše Medka opět zaujme a stane se motivem mnoha fotografií z Brna. Chtěl bych, aby takových veřejných výstav a soch, na které si můžeme sáhnout, bylo v centru Brna víc,“ uvedl starosta Brna-střed Vojtěch Mencl (ODS).

Medek je iniciátorem a vedoucím 3D studia, které vzniklo v roce 2007 jako první svého druhu na umělecké škole v ČR a jako druhé v Evropě se záměrem zkoumat možnost uplatnění digitálních technologií v sochařství.

Kapsule bude na Šilingrově náměstí vystavena do března příštího roku, poté poputuje do Německa na mezinárodní výstavu NordArt v Büdelsdorfu.

Reklama

Související témata:

Doporučované