Hlavní obsah

V Brně končí záložní nemocnice. Oproti Letňanům stála zlomek ceny

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Na brněnském výstavišti končí záložní nemocnice pro covidové pacienty. Nakonec nebyla potřeba.

Reklama

Hasiči v úterý sklidili tři stovky lůžek na brněnském výstavišti, která měla v nouzi posloužit covidovým pacientům. Náklady na vznik a vybavení špitálu nepřesáhly pět milionů korun.

Článek

Otevření bylo na přelomu roku na spadnutí. „Ocitli jsme se velmi na hraně. Stačil ještě jeden dva v uvozovkách výživné víkendy navíc, kdy jsme přijímali třicet až čtyřicet pacientů, kteří potřebovali intenzivní péči, a neustáli bychom to,“ řekl k záložní nemocnici na brněnském výstavišti ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba.

Nouzové zařízení s více než 300 lůžky nyní po půl roce končí, aniž by pacientům posloužilo.

O náklady na vznik a vybavení se podělilo město, kraj a fakultní nemocnice, která mohla v případě potřeby zajistit zdravotnické týmy. Město za vybudování zaplatilo dva miliony korun, vybavení přišlo nemocnici na 6,5 milionu korun. „Nicméně materiál za 5,5 milionu korun jsme využili při normálním provozu v kamenné nemocnici. Bezprostřední náklady jsou tedy milion korun, což je za mě ekonomicky velmi úspěšný podnik,“ upřesnil Štěrba.

+4

V druhé části pavilonu od března funguje velké očkovací centrum, které denně obslouží až 5 500 zájemců. Výstaviště provozované městskou firmou účtuje nájemcům symbolickou jednu korunu.

Tvůrci tak nemuseli tlačit na dřívější termín pro likvidaci záložního špitálu. Celkové náklady na brněnskou záložní nemocnici vyšly na zlomek ceny podobného zařízení v pražských Letňanech. Tamní zařízení bylo v provozu od konce loňského října do začátku února a také zůstalo nevyužité. Stát zaplatil za pronájem majitelům výstaviště přes padesát milionů korun.

Iniciátoři věří, že už polní nemocnice v Brně znovu nebudou potřeba. „Jsem ráda, že se vše zvládlo v klasických kamenných nemocnicích. Byť to bylo na hraně, tak jsme nakonec k využití této možnosti nemuseli přistoupit. Vnímám to jako určitou tečku. A pokud by přišla na podzim další vlna, doufám, že už nikdy nebudeme stát před rozhodnutím, zda podobné zařízení zřizovat,“ sdělila primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Vyklizení brněnského pavilonu mají na starosti hasiči. Šedesátka z nich prostory vyklidí za dva dny. „Demontují, dezinfikují a skládají postele tak, aby byly připravené k uložení. Výstavba zabrala celé čtyři dny, likvidace trvá jen polovinu,“ řekl ředitel krajských hasičů Jiří Pelikán.

Kamiony převezou postele do skladů státních hmotných rezerv. „Na podzim jsme za krátkou dobu několika týdnů dokázali vyrobit úplně nové postele a spolupráce se správou hmotných rezerv, která si je objednala, byla výborná,“ uvedl zástupce firmy Proma Reha Jan Bergman.

Nejvíce nakažených bylo ve zdravotnických zařízeních v kraji loni v listopadu, a to téměř 1 200. Nyní je jich podle posledních informací přibližně stovka.

Reklama

Související témata:

Doporučované