Hlavní obsah

V Brně potvrdili jihoafrickou mutaci viru, ale úřady mlčí

Foto: Shutterstock.com

V Česku se šíří nakažlivější jihoafrická mutace koronaviru.

Reklama

Kvůli agresivnější a nakažlivější mutaci koronaviru hygienici zavřeli brněnskou mateřskou školu. Podrobnější informace ale úřady neuvedly.

Článek

V Česku jsou čtyři potvrzené případy takzvané jihoafrické mutace koronaviru. Soukromá laboratoř, která umí odhalit mutace viru, v pátek oznámila, že tři vzorky pocházejí z brněnské mateřské školy. „Laboratoře Elisabeth Pharmacon právě potvrdily sekvenováním jihoafrickou mutaci u všech tří avizovaných vzorků z brněnské školky,“ uvedl dopoledne majitel laboratoře Elisabeth Pharmacon a specialista na DNA diagnostiku Omar Šerý.

Redakce Seznam Zpráv chtěla od hygieny zjistit detailnější informace. Například zda byly na jihoafrickou mutaci prověřeny všechny vzorky z mateřské školy a jestli se podařilo kompletní klastr vytrasovat.

Zatímco vědci kvůli nakažlivější a odolnější mutaci bijí na poplach, úřady mlčí. „Dobrý den, informace k tomuto tématu si vyhradilo Ministerstvo zdravotnictví,“ napsala v SMS vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Renata Ciupek.

Ministerstvo zdravotnictví detailnější informace odmítlo. „S podezřením na jihoafrickou mutaci sekvenovaly Národní referenční laboratoře 3 vzorky. U jednoho z nich byla jihoafrická mutace potvrzena, jak jsme včera informovali. V rámci epidemiologického šetření budou sekvenací prověřené také další kontakty tohoto pozitivního případu. Jakékoliv další detaily nám nepřísluší komentovat,“ požádala mluvčí Barbora Peterová. Není tak jasné, jestli čtvrteční potvrzený případ souvisí s případy z brněnské školky.

Z jaké školky tři případy pocházejí, úřady nespecifikovaly. Když se přitom v minulosti epidemie šířila třeba v domovech pro seniory, konkrétní zařízení kvůli prevenci zmiňovaly. Omar Šerý v rozhovoru pro Seznam Zprávy potvrdil, že už dřív sám telefonicky oslovil majitele „podezřelých“ vzorků. Jeho laboratoř denně prověřuje stovky vzorků na covid. Jako jedna z mála v Česku umí odhalit i mutace koronaviru. „Zvedl jsem telefon a obvolal klienty, od kterých vzorky pocházely. Zjistil jsem, že vše směřuje do jediné školky,“ popsal.

Sám netuší, zda hygiena dokázala podchytit a vytrasovat další vzorky. „Nevím, jak jsou vzorky ze školky navázané na africký zájezd. Lidé, s nimiž jsem mluvil, to pochytali ve školce. Ti nikde v Africe nebyli,“ doplnil.

Seznam Zprávy se snažily zjistit, která školka je tedy kvůli africké mutaci zavřená. Bylo by tak možné hromadně upozornit lidi, kteří přichází do kontaktu se zaměstnanci a klienty školky, aby si dávali ještě větší pozor a striktně dodržovali všechna protiepidemická opatření.

Bližší informace nemá ovšem ani náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Zodpovídá za oblast zdravotnictví. „Dnes mám od rána dotazy, ve které školce je africká mutace viru - odpovídám po pravdě, že nevím. KHS JMK nás pouze informuje o tom, jakou školku nebo školku zavřela. Tedy: V Brně je 137 školek, pět z nich je zavřeno úplně a v deseti dalších je zavřena jedna třída,“ uvedl na Twitteru. Slíbil, že informace o školce prověří.

Vědci přitom varují, že je třeba šíření agresivnější mutace co nejvíc podchytit. „Vláda musí konat. A jestli bude čekat do příštího týdne, tak tu bude následovat takové rozšíření, že se nám o tom ani nesnilo,“ varoval Šerý.

Jihomoravská hygienická stanice v pátek vydala pětistránkovou tiskovou zprávu ke stavu epidemie v kraji, v níž však agresivnější mutaci viru nijak nezmiňuje. „Informoval jsem hygienu, že všechny v té školce je potřeba dosledovat a nepustit z karantény, dokud nebudou mít negativní PCR test. Všechny relevantní osoby to vědí. Záleží jen na nich,“ doplnil Šerý.

Jak už Seznam Zprávy uvedly, v Česku umí zatím jen minimum laboratoří odhalit „exotičtější“ mutace. Šerého soukromá laboratoř chce od příštího týdne vzorky automaticky testovat právě na jihoafrickou mutaci. „Máme k dispozici rychlý způsob, jak analyzovat jihoafrickou variantu do dvou hodin několikabodovou analýzou podezřelých vzorků,“ upřesnil Šerý.

V Jihomoravském kraji bylo pět podezření na jihoafrickou variantu koronaviru. Kromě čtyř ve školce bylo jedno u ženy, která se vrátila ze zájezdu ze Zanzibaru. Podezření se objevilo i v jiných místech Česka. Jeden případ už Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo ve čtvrtek.

Reklama

Doporučované