Hlavní obsah

V Brně přibude druhá značka sdílených elektrokoloběžek

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nabídku sdílených dopravních prostředků v ulicích Brna od srpna rozšíří další značka sdílených elektrokoloběžek. Společnost Lime jich v ulicích rozmístí 200, s vedením města má podepsat memorandum o spolupráci.

Článek

V Brně působí firma Yoyoway s koloběžkami Bird a několik značek sdílených kol. „Společnost Lime od začátku s městem spolupracovala. Naším společným cílem je poskytnout lidem možnost jednoduché a efektivní dopravy po městě. Cyklistická doprava, do které zahrnujeme i koloběžky, se ve městě rozvíjí a lze předpokládat, že se tak bude dít i nadále. Rádi bychom proto postupovali systematicky,“ uvedl radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

Firma by s městem měla podepsat memorandum o spolupráci. Zaváže se v něm, že se bude snažit aktivně zabránit tomu, aby lidé její koloběžky odkládali na nevhodných místech, kde například překážejí chodcům. Město plánuje rozšíření sítě stojanů, které mohou sdílené dopravní prostředky využívat.

Už od května měly v Brně jezdit také sdílené elektroskútry BeRider provozované firmou Škoda Auto Digilab. Jejich zavedení v Brně ale zpozdila pandemie koronaviru. „Všechny projekty služeb mobility, mezi nimiž je i BeRider, se v určitých fázích budou vracet k původnímu plánu. V tuto chvíli odložila společnost rozšíření služby do Brna a o dalším vývoji bude informovat,“ uvedl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Do Brna se naopak ode dneška vrátila služba Uber, tedy alternativní taxislužba. Změna zákona od července obnovení jeho fungování umožnila. Uber bude v Brně poskytovat službu UberX, která spoléhá výhradně na profesionální licencované řidiče taxi a odpovídá platné legislativě.

„S Uberem jsme v posledních týdnech absolvovali intenzivní jednání, na základě kterých se tato společnost rozhodla své služby v Brně spustit. Vstup Uberu do Brna umožnila novela zákona, která vytvořila jednotná a jasná pravidla pro klasické i tzv. alternativní taxislužby,“ uvedl Kratochvíl.

Reklama

Doporučované