Hlavní obsah

V Brně se dušují, že nádraží už fakt postaví. Video ukazuje, jak má vypadat

Videonávrhy budoucího brněnského nádraží.Video: Kancelář architekta města Brna

 

Reklama

Nástupiště sedm metrů nad zemí nebo obří vstupní hala. Mezinárodní architektonickou soutěž na nové hlavní nádraží v Brně vyhrál nizozemský ateliér Benthem Crouwel. Nové nádraží bude hotové nejdřív za jedenáct let.

Článek

Desítky let diskutované nové brněnské nádraží má nyní jasné obrysy. A kromě architektonických návrhů se tentokrát i skutečně postaví. Tvrdí to alespoň vedení jihomoravské metropole.

Kancelář architekta města Brna dnes zveřejnila jeho podobu. Ze dvanácti návrhů vyhrál ten od nizozemské firmy Benthem Crouwel Architects. Ta je autorem oceňovaných nádraží v Amsterodamu, Rotterdamu nebo Haagu.

„K vítězství nizozemských architektů vedlo například zastřešení poměrně velké plochy, což zajišťuje komfort pro cestující. Navíc to je doplněno velkou vstupní halou, která u mnoha projektů chyběla,“ uvedl hlavní brněnský architekt Michal Sedláček. Kromě Sedláčka v odborné porotě zasedla také architektka Eva Jiřičná nebo urbanista Peter Gero.

Porota ocenila také inovace, které ateliér Benthem Crouwel navrhl. „Přišli s velice zajímavým řešením, a sice, že autobusové nádraží není pod vlakovým nádražím, ale je umístěné vedle. To znamená, že na autobusovém nádraží bude světlo a čerstvý vzduch, nebude to nikde v podzemí,“ dodal Sedláček. Nádraží podle něj bude možná i nejlepší ve střední Evropě.

+10

„Tohle není další vizualizace, to je realita. Brno už dlouho potřebuje nový železniční uzel. Teď jsme tomu velice blízko,“ řekl první náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) se jedná o „historický milník pro město Brno“.

Následovat budou vyjednávání Správy železnic a vedení Brna s architekty. Projekt se totiž musí dopracovat a doladit. S otevřením se pak počítá za jedenáct až čtrnáct let. „Stávající předpoklad dokončení nové budovy hlavního nádraží směřuje do roků 2032 až 2035, kdy už bude hotová i část nové čtvrti Trnitá,“ přiblížil náměstek generálního ředitele pro modernizaci dráhy Mojmír Nejezchleb ze Správy železnic.

Nádraží historické i moderní současně

Vítězný návrh v sobě podle poroty kombinuje odkaz na historické veřejné budovy s moderním přestupním uzlem a kvalitním veřejným prostranstvím. Klade důraz na brněnského genia loci i posouzení praktického fungování nové budovy nádraží i jejího okolí.

„V průběhu soutěže jsme navíc doporučili některé části návrhu dále dopracovat, výsledek tak bude ještě lépe odpovídat nynějším přísným požadavkům na novou nádražní budovu,“ řekl městský architekt Michal Sedláček, který v odborné porotě zasedal. Uvedl, že předpoklad dokončení nové budovy hlavního nádraží směřuje do roků 2032 až 2035.

Plánované nádraží bude stát na místě dnešního dolního nádraží, tedy asi osm set metrů jižně od toho současného, které je v centru Brna. O poloze nového hlavního nádraží rozhodli v roce 2018 zastupitelé města a kraje.

Architektonické soutěže se zúčastnilo dvanáct ateliérů, z nichž čtyři postoupily v březnu do druhého kola. Své návrhy musely zpracovat víc dopodrobna. Celá soutěž byla anonymní, zúčastněné zveřejnila Kancelář architekta města Brna ve středu. Svůj návrh poslal například autor hlavního nádraží ve Vídni ateliér Albert Wimmer, nebo ateliér gmp, podle nějž se postavilo berlínské nádraží.

Všech dvanáct návrhů nádraží si veřejnost bude moct v říjnu prohlédnout v Křížové chodbě brněnské Nové radnice. Vernisáže 29. září se zúčastní i vítězný tým.

Přestavbu překazila válka i srpen 1968

Brněnský železniční uzel už dnes kapacitně ani technicky nevyhovuje a jeho modernizace je nutná. Bez ní by Brno podle vedení města ustrnulo na konci minulého století, kdy se spolu s vybudováním nákladního průtahu uskutečnila poslední velká změna.

Na stavbu nového nádraží v přesunuté poloze bylo Brno už několikrát připraveno, opakovaně ale plány zastavila nepříznivá situace od velké hospodářské krize přes druhou světovou válku po okupaci v roce 1968.

Reklama

Doporučované