Hlavní obsah

V Brně se může sáňkovat v parcích, rozhodli radní

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brno povoluje sáňkování v parcích a na kopcích, lidé neporušují žádnou vyhlášku o ochraně zeleně. Rozhodli o tom dnes brněnští radní v souvislosti s událostmi v Praze, kde strážníci vykazovali sáňkaře z kopce na Petříně.

Článek

Lidé tak v Brně mohou vyrazit na Kraví horu nebo na jiný kopec. „Venkovní sporty jsou jednou z mála činností, kterým se dnes lidé mohou věnovat jen s menšími omezeními. Když k tomu připočteme po dlouhé době mrazivé počasí, a dokonce i tady v Brně sněhovou nadílku, není divu, že se řada rodin vydává na kterýkoli svah v okolí, aby si děti užily trochu zábavy a všichni si provětrali hlavu,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Usnesením, které dnes rada přijala, chce město podle ní všechny ubezpečit o tom, že jde o povolenou aktivitu na území města. „Chceme předejít možným nedorozuměním jak na straně obyvatel, tak správců parku nebo městské policie,“ dodala Vaňková.

Sáňkování, bobování či lyžování v městských parcích je podmíněno dostatečnou vrstvou sněhu. „Spoléháme v tomto na zodpovědnost občanů, že se budou chovat tak, aby nepoškodili trávníky. Dosud se v Brně také bobovalo a žádné fatální následky to pro zeleň nemělo,“ doplnil primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL).

Gesto brněnských radních vyvolala situace v Praze, kde strážníci upozorňovali sáňkaře na Petříně, že jednají v rozporu s městskou vyhláškou. „Takovou obecně závaznou vyhlášku sice Brno nemá, ale například městská pravidla pro vstup a pobyt v zeleni uvádí, že jezdit na saních a bobech se dá jen na jasně vyznačených místech. Na dnešní schůzi jsme se shodli, že tento typ sportu v městských parcích povolíme plošně, aby byla situace jasná. Pošleme teď tuto informaci jak městským částem, tak městské policii,“ řekl primátorčin náměstek Jiří Oliva (ČSSD), který radě věc navrhl. I v Praze zásah strážníků kritizovala řada politiků včetně primátora hlavního města Zdeňka Hřiba (Piráti), podle kterého město vyhlášku změní.

Na většině kopce, odkud v úterý na pražském Petříně strážníci vykázali sáňkaře, městská vyhláška o zákazu sáňkování a podobných aktivit neplatí. Podle mluvčí městské policie Ireny Seifertové nicméně lidé vjížděli i do míst, kde již se sáňkovat nesmí, a strážníci to řešit museli.

Reklama

Související témata:

Doporučované