Hlavní obsah

V Brně se strop pro projekty v participativním rozpočtu zvedne na pět milionů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Brně se od příštího roku zvýší hranice pro přihlášení projektu do participativního rozpočtu Dáme na vás ze současných tří na pět milionů korun.

Článek

Brňané mohou navrhnout projekt s vyšším rozpočtem. Důvodem jsou rostoucí ceny materiálů a stavebních prací.

Změnu pravidel pro participativní rozpočet v Brně by zastupitelé měli schvalovat příští týden. Podle náměstka primátorky Tomáše Koláčného (Piráti) se na tom radní shodují. „Pandemie koronaviru celosvětově utlumila výrobu a trh teď pociťuje důsledky v podobě zvyšování cen stavebních prací a materiálů. Tyto rostoucí ceny bohužel výrazně komplikují stavební projekty, nicméně naším cílem je zachovat i nadále uskutečnitelnost podpořených projektů,“ uvedl Koláčný.

V Brně participativní rozpočet existuje pátým rokem. Lidé do něj přihlašují návrhy, které mají zlepšit život ve městě. Z letošních 67 projektů Brňané do konce listopadu vybírají ty, které město provede. Lidé nejčastěji navrhují stavební projekty a úpravy. Objevil se ale také podnět na nákup myček nádobí pro mateřské školy, jež mají snížit riziko šíření virů, nebo na prostředníka v komunikaci s úřady pro osamělé seniory.

Reklama

Doporučované