Hlavní obsah

V Brně staví jedinečnou biobanku pro výzkum chronických onemocnění. Bude to evropský unikát

Foto: MUNI

Vizualizace biobanky pro výzkum chronických onemocnění.

Reklama

Na Masarykově univerzitě vyroste unikátní pracoviště. Nové laboratoře a biobanka, která uchová přírodní i lidské vzorky, má být v Evropě jedinečná. Umožní tak dopředu odhalit chronická onemocnění způsobená životním prostředím. Výstavba má stát 200 milionů korun.

Článek

Nová biobanka v brněnských Bohunicích bude schopna uchovat miliony vzorků jak lidských, tak environmentálních. Umožní tak rozvinout dlouhodobý výzkum chronických onemocnění a působení životního prostředí na organismus. Bude tak možné předejít nervovým onemocněním, rozpoznat poruchy imunity i reprodukce a včas je léčit.

Projekt propojí tři fakulty Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnici Brno. „Jsou propojeny Lékařská, Přírodovědecká a Sportovní fakulta, navíc ještě nemocnice. Umožní nám to spojit jejich výzkumné aktivity,“ uvedl děkan Přírodovědecké fakulty Tomáš Kašparovský.

Nové zařízení vyroste v univerzitním kampusu v Bohunicích. Bude sledovat jak dlouhodobé působení životního prostředí na jedince, tak aktuální stav jejich zdraví. „Za deset až dvacet let budeme mít informace, které nám odhalí, co se děje v těle. Odkryje faktory, které by později mohly vyústit v nějakou chronickou nemoc. Budeme schopni s nimi bojovat,“ řekl proděkan Lékařské fakulty Tomáš Kašpárek.

Výzkum zahrne na sedm tisíc rodin. „Je to ambiciózní cíl, jedná se o sedm tisíc novorozenců, matek a otců. A bude je studovat dlouhodobě v řádu desetiletí,“ uvedl náměstek Fakultní nemocnice Brno Martin Smrčka. Některé respondenty pro výzkum poskytne právě nemocnice. „Budou to novorozenci z našeho novorozeneckého oddělení,“ dodal Smrčka.

Do projektu se zapojila i Fakulta sportovních studií. „Výsledky výzkumu budeme znát třeba až za dvacet let. Celá ta věda se ale bude dělat na lidech, a abychom je motivovali, hodláme jim dávat zpětnou vazbu okamžitě,“ uvedl děkan sportovní fakulty Martin Zvonař. Odhalit stav klenby nohy, životosprávy, pohybové aktivity nebo třeba složení těla, i to umožní respondentům nové laboratoře.

A motivace jedinců zapojit se do výzkumu bude také finanční. „Uzavřeli jsme smlouvu s městem Brnem, za účast ve výzkumu bude poskytovat respondentům peněžní odměny,“ řekla ředitelka výzkumného centra RECETOX Jana Klánová.

Nové pracoviště má stát 200 milionů korun. Peníze poskytne evropský program Vývoj, výzkum a vzdělávání. Stavba má být dokončena v horizontu dvou let. „V té době bude vybavena špičkovou biobankovací technikou,“ uvedla Klánová. Biobanka bude dvě patra pod zemí. Zajistí vysokou kvalitu skladování vzorků.

Výzkumný projekt začalo již v minulosti budovat Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí RECETOX. Stavba zařízení naváže na studii těhotenství a dětství. Vědci v ní studovali tisíce dětí narozených v roce 2001. „Chtěli bychom účastníky původní studie znovu přezkoumat a zjistit, jak se na nich projevují další látky v životním prostředí,“ vysvětlila Klánová.

Reklama

Související témata:

Doporučované