Hlavní obsah

V Brně už to začalo. Porodnice zmizí z centra a bude na periférii

Hrozí univerzitním nemocnicím rozprodej majetku?

 

Reklama

Jak může nový zákon o univerzitních nemocnicích změnit zdravotnictví? Ukazuje se to v Brně.

Článek

Fakultní nemocnice Brno plánuje prodat historickou budovu v centru města a postavit místo ní novou a moderní, avšak na periférii.

Tento příklad ukazuje trend, kterým by se mohly vydat nynější fakultní nemocnice, pokud začne platit nový zákon, který by je jednak přejmenoval na univerzitní, ale hlavně by jim umožnil mnohem volněji hospodařit.

V brněnském případě to znamená, že zhruba 700 milionů korun, které nemocnice za starou budovu může získat, nepůjde do státního rozpočtu, ale do pokladny zdravotnického zařízení.

Nám by to pomohlo

Vedení brněnské fakultní nemocnice se proto staví k novému zákonu kladně.

„Nám by to pomohlo v tom, že bychom mohli využívat zbytný majetek k financování rozvojových projektů," říká její ředitel Roman Kraus s tím, že by právě stavbu nové gynekologicko-porodnické kliniky chtěl pokrýt z prodeje nynějšího areálu na Obilním trhu v centru města.

To by ale bylo možné jen v případě, že bude zákon schválen.

Stavba nové porodnice by měla začít ideálně už příští rok v Brně-Bohunicích. Stará budova by mohla být na prodej v roce 2021.

Co si myslí o plánovaném prodeji porodnice na Obilním trhu, se Seznam ptal i obyvatelů Brna. Jak můžete vidět ve videu, na rozdíl od ředitele zařízení, se nápad zrušit tento objekt Brňanům většinou moc nelíbí. Argumentují tradicí i vzdáleností Bohunic od centra.

Nemovitostí, které jsou podle vedení nepotřebné, má fakultní nemocnice víc. Ať už je to internát pro zdravotní sestry, jenž by vedení FN Brno nejraději převedlo bezúplatně na Masarykovu univerzitu, nebo bývalý areál mateřské školky, ve které v současné době sídlí paracentrum Fénix.

Vinohrady neprodávají

V univerzitní nemocnici by se v případě schválení zákona měla proměnit i pražská Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Takové možnosti jako kolegové v Brně tu však s prodejem majetku nevidí.

„My tady v areálu vinohradské nemocnice nemáme žádný objekt, kterého bychom se chtěli zbavit, a nebyl v hledáčku ani mých předchůdců,“ řekl Seznamu ředitel Robert Grill.

Nevylučuje ale možný odprodej panelového domu ve Středních Čechách.

„Kdyby si to městečko, ve kterém ten panelový dům stojí, bylo ochotno vzít si ho zadarmo, byli bychom rádi. Je to věc, která nás stojí mnoho set tisíc ročně nákladů a ta nemovitost je téměř bezcenná,“ upřesňuje Grill.

Divoký prodej nemovitostí

Zákon o univerzitních nemocnicích by měl spojit svět univerzit a nemocnic. Jeho odpůrci ho ale kritizují hlavně za to, že zjednoduší prodej majetku nemocnic. Jak movitého, tak nemovitého.

Podle kritiků bychom se kvůli němu mohli dočkat podezřelých transakcí s lukrativními nemovitostmi, které nyní nemocnicím v městských centrech patří. V současné době není tak snadné prodávat, protože fakultní nemocnice zatím musí nabídnout nepotřebný majetek státu, kterému plynou peníze za jeho případný prodej. Ten navíc musí odsouhlasit vláda.

Pokud zákon o univerzitních nemocnicích projde, stačil by souhlas vedení nemocnice a resortů financí a zdravotnictví.

Žijeme v paranoii

Ředitelé Seznamem oslovených fakultních nemocnic se prý podvodů s majetkem neobávají. „Já si nedovedu představit, jakým způsobem by ty úniky byly, protože my všichni žijeme v paranoii, že kdykoliv se cokoliv prodává, tak se na tom někdo obohatí, něco ukradne. Ale to je normální obchodní transakce, kdy se něco prodává ve výběrovém řízení za nejvyšší možnou cenu,“ říká Kraus z brněnské fakultní nemocnice.

„Musely by selhat všechny kontrolní mechanismy a museli byste připustit, že ve všech institucích sedí buď nevidomí hlupáci, nebo vědomí darebáci. A samozřejmě, pakliže bychom toto připustili, tak bychom se stejně tak museli bát o zbrojní průmysl, atomové elektrárny nebo leteckou dopravu. Neumím si představit, že by tolik lidí odborně i morálně selhalo, aby došlo k masivnímu rozprodeji, a tudíž i rozvrácení těchto velkých fakultních nemocnic,“ věří v systém Grill z Královských Vinohrad.

V současné době prošel zákon Sněmovnou v prvním čtení a čeká na projednání ve výborech. Poslanci už avizovali, že se k němu budou chtít vyjádřit v podobě pozměňovacích návrhů. Vše tak může být ještě úplně jinak.

Co říkají kritici o zákonu o univerzitních nemocnicích?Video: Pavlína Kosová

Reklama

Související témata:

Doporučované