Hlavní obsah

Dostane vakcínu dřív doktor, nebo senior? Kraje dostaly volnou ruku

Foto: Tomáš Svoboda

Na brněnském výstavišti začalo testování velkokapacitního očkování.

Reklama

aktualizováno •

V Brně začal zátěžový test velkokapacitního očkovacího centra. Vakcínu dostaly desítky policistů či hasičů.

Článek

Dokument Ministerstva zdravotnictví, podle nějž se budou očkovat statisíce Čechů proti koronaviru, doznal dalších změn. Metodika očkovací strategie se měnila víckrát, nyní reaguje na připomínky z jednotlivých krajů.

Podle informací Seznam Zpráv se do první vlny, takzvané I.A kategorie očkovaných, přesouvají všichni zdravotníci (kdo kdy přijde na řadu, čtěte ZDE). Redakci to po jednání vládní rady pro zdravotní rizika s vedením krajů řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Vláda se ke strategii vyjádří odpoledne.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (nestr. za ANO) je v první vlně nyní zahrnutých přes 700 tisíc lidí, pro které bude nachystaných až 650 tisíc dávek. Počítá se s tím, že všichni možnost nevyužijí. Ministr po jednání vlády řekl, že změny v očkovacích skupinách s hejtmany řešili intenzivně. „Všichni chtějí být první. Je dobře, že je zájem o očkování velký. Zapracovali jsme asi patnáct stran připomínek,“ uvedl ministr.

Na poledním online setkání byl kromě ministra Blatného i premiér Andrej Babiš (ANO). „Do I.A skupiny se přesunuli všichni zdravotníci. Včetně praktiků, ambulantních lékařů a dalších. Tím pádem máme poměrně velkou zásobu lidí. Znamená to, že vakcíny, které mají dorazit v lednu a únoru, nepokryjí tuhle celou velkou skupinu. Díky tomu dostaneme v krajích poměrně volnou ruku a uděláme si to podle svého,“ uvedl Grolich.

V primární skupině očkovaných byli doposud kromě klientů a zaměstnanců domovů pro seniory jen zdravotníci na covidových odděleních.

V I.A skupině jsou lidé s hodnocením od 11 do 13 bodů podle věkové kategorie a povolání. Podle informací Seznam Zpráv však kraje dostanou volnější ruku při jejich řazení v této vlně. „Zařídíme se hlavně podle toho, aby vakcíny nezůstávaly v mrazácích,“ dodal Grolich.

FN Brno, největší moravská nemocnice, dostala vakcíny pro celou jižní Moravu. Od prosince už tam dorazilo přes 16 tisíc dávek, dalších téměř 12 tisíc dorazí ve čtvrtek.

3600 lidí za den

Na brněnském výstavišti od pondělí testují velkokapacitní očkovací centrum. V ostrém provozu bude od února. Má zvládnout naočkovat až 3600 lidí za den. Očkování už dostaly desítky lidí. „Domluvili jsme se s policisty a hasiči, zaměstnanci, kteří nám často pomáhají v nemocnicích i s covidovými pacienty. Zkoušíme si namodelovat, jak vysokokapacitní vakcinace bude vypadat,“ uvedl náměstek ředitele FN Brno Ondřej Ludka.

Rychlé očkování zajistí desítky lékařů a dalších členů zdravotnického personálu. Kraj dále hledá dobrovolníky. „Musíme využít praktické lékaře, ambulantní specialisty, farmaceuty. Nabídla se i stomatologická komora,“ doplnil Ludka.

Naočkovat se hned první den přišel policista Slavoj Vláčilík. „Mám určité zdravotní problémy, tak jsem možnost hned využil. Potkávám se s nakaženými lidmi při dennodenní práci. Oznamovatelé chodí přímo na služebnu. Myslím, že by se měl nechat naočkovat každý. U nás na útvaru chce očkování drtivá většina kolegů,“ řekl.

Masivní očkování si vyžádá propracovanou logistiku a dostatečné množství personálu. „Zpracování centrální reaguje na připomínky z krajů a na realitu. Poté, co jsem si prošel očkovací centrum na výstavišti, realita je zase někde jinde,“ řekl Grolich.

Vakcínu v pondělí dostaly desítky hasičů a policistů. Mnozí pomáhají v nemocnicích v kraji, stejně jako armáda a studenti, protože nemocnice mají část zaměstnanců nemocných nebo v karanténě kvůli kontaktu s nakaženým covidem-19. Ve Fakultní nemocnici Brno pomáhají policisté a hasiči například na místech pro odběr vzorků na testování na koronavirus, ale také jako řidiči sanitek nebo v administrativě.

„Dnes začínáme s přípravou a zkušebním očkováním, absolvuje ho několik lidí a dobrovolníci se seznámí se vším, co je potřeba,“ uvedla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Očkování zaštiťuje Fakultní nemocnice Brno a její speciální tým, který v případě světových katastrof pomáhá v zahraničí.

Nejprve vstupní lékařská prohlídka

Podle hejtmana vládní očkovací strategie doposud dostatečně nezohledňovala všechny administrativní úkony spojené s vakcinací. Právě „papírování“ při očkování zabere nejvíc času. „Podle naší zákonné úpravy by člověk měl projít vstupní lékařskou kontrolou. To je časově nejnáročnější. Je třeba vyplnit základní údaje a záznam o kontrole. Mělo by to trvat maximálně tři minuty, ale to je pořád velmi dlouhá doba, pokud chcete očkovat miliony lidí,“ popsal hejtman.

Připomněl, že lékař musí do zdravotnické databáze napsat stručnou zprávu o této kontrole. „Jinak by úkon nedostali proplacený od pojišťovny. A lékař musí dát razítko, že očkovaný předem prošel prohlídkou, aby měl pro sebe i jistotu,“ dodal Grolich.

Kromě brněnského výstaviště mají očkovací centra fungovat ve všech jihomoravských okresních městech. „Uvažujeme také o Hustopečích. Přesné číslo budeme znát příští týden na základě zkušeností zátěžového testu,“ řekl hejtman. Očkovací centra v kraji mají vzniknout mimo nemocnice, například v kulturních domech, tělocvičnách nebo na zelené louce.

Reklama

Doporučované