Hlavní obsah

V Brně začal festival Meeting Brno, mottem je Vystup z řady!

Foto: Getty Images

Brno

Reklama

S mottem Vystup z řady! dnes v zahradě augustiniánského opatství na Starém Brně začal multižánrový festival Meeting Brno. Pátý ročník se kvůli koronavirovým událostem koná letos nadvakrát. Nejprve ode dneška do 25. července.

Článek

Druhá část se uskuteční od 4. do 14. září a tradiční Pouť smíření z Pohořelic do Brna bude 12. září.

„Máme radost, že se nám dnes podařilo festival v rajské zahradě zahájit. Sešla se zhruba stovka lidí. Program otevřela prezidentka festivalu, jíž je farářka Martina Viktorie Kopecká, promluvou o důležitosti setkání jako podstaty lidství,“ řekla ČTK za organizátory Barbora Olšanová. Večer ještě následovala například debata s farářem Pavlem Hovězem, který stál u stavby nového kostela v Brně Lesné, a dalšími zástupci církví.

Festival se letos koná popáté a podle pořadatelů to bylo právě Brno, jehož vedení se před pěti lety rozhodlo vystoupit z řady, vyrovnat se s vlastními dějinami a přijmout Deklaraci smíření a společné budoucnosti. Festival i Pouť smíření měly za úkol otevřít debatu o Pochodu smrti, kdy při pochodu z Brna po druhé světové válce zahynuly tisíce Němců, ať už kvůli násilí či nemocem. I letos se akce zúčastní někteří pamětníci a osobnosti veřejného života z Česka, Rakouska a Německa.

Součástí letošního festivalu jsou diskuse a kulturní akce, které završí exkurze do Brněnce na Svitavsku. Bude spojená s projekcí filmu Schindlerův seznam přímo v areálu bývalé továrny, kde se příběh záchrany 1200 Židů odehrál a kde chce nyní Daniel Low-Beer vybudovat Památník Schindlerovy archy, holokaustu a Löw-Beerovy textilky. Program festivalu lze nalézt na www.meetingbrno.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované